SPAŠAVANJE LJUDI

HGSS-u sredstva za rad u Osječko-baranjskoj županiji

12.07.2010 u 16:09

Bionic
Reading

Predstavnici Hrvatske gorske službe spašavanja (HGSS) - stanice Osijek, Osječko-baranjske županije i Grada Osijeka potpisali su danas u Osijeku sporazum o suradnji i financiranju rada te organizacije na području županije. Prema ranijem dogovoru s općinama, lani osnovanu osječku stanicu HGSS-a financirat će županija i gradovi s po 10 tisuća, a općine s po dvije tisuće kuna godišnje

Prilikom potpisivanja sporazuma pročelnik stanice Dragan Špehar istaknuo je da je HGSS u Hrvatskoj dosada radom pokrio sve regije osim ovog dijela Slavonije.

'I ovdje dolazi turizam i povećano kretanje ljudi u prirodi, kao i elementarne nepogode i zato je potrebna ova služba', ustvrdio je Špehar.

Do osnivanja osječke stanice najbliža je bila ona u Požegi, što se tijekom prošlomjesečnih poplava pokazalo nedovoljnim. Članovi osječkog HGSS-a sudjelovali su u radu županijskog stožera za obranu od poplava, a kasnije je s predstavnicima svih od 42 općine dogovoren način financiranja.

Županija će godišnje izdvojiti 10 tisuća kuna, a gradovi i općine ukupno 140 tisuća, što će osigurati godišnji proračun od 150 tisuća kuna. U osječkoj stanici HGSS-a trenutno je učlanjeno 15 ljudi.

'Trenutno pregovaramo o kupnji jednog čamca i ronilačke opreme za spašavanje na vodi i pod vodom. Ali osim na području županije pomažemo i drugdje, naša dva člana trenutno pomažu u NP Paklenica', rekao je Špehar nakon potpisivanja ugovora.

Dogradonačelnik Osijeka Ivan Vrdoljak naglasio je da rad HGSS-a treba ovom izrazito ravničarskom dijelu Slavonije iz više razloga. 'To se pokazalo tijekom prošlomjesečnih poplava. Osim konkretnih spašavanja s visina, s visokih objekata, pod zemljom i iznad zemlje i vode, HGSS će organizirati tečajeve i obučavati organizatore javnih događaja i okupljanja kako ih prirediti sigurnije za ljude.'

Župan Vladimir Šišljagić kritizirao je državnu vlast jer u zakonu, kaže, nije riješeno odgovarajuće financiranje HGSS-a. 'Putem Sabora tražit ćemo da se to promijeni i predvidi dovoljno sredstava za ovu namjenu', najavio je Šišljagić.

Prema Zakonu o HGSS-u, izvori sredstava su državni proračun, proračuni općina, gradova i županija u kojima HGSS djeluje, donacije, od izvršenja ugovorenih usluga, od darova i naslijeđa, od izvršenja projekata unapređenja sigurnosti u planinskim i drugim nepristupačnim područjima gdje se odvijaju turističke aktivnosti i za potrebe turističke zajednice.

Iz državnog proračuna osiguravaju se sredstva za opremanje i obuku pripadnika Hrvatske gorske službe spašavanja, međunarodnu suradnju, informativno-nakladničku djelatnost, razvoj infrastrukture Hrvatske gorske službe spašavanja, provedbu programa Vlade Republike Hrvatske, planova, mjera i aktivnosti iz djelatnosti zaštite i spašavanja. Prema tom zakonu stanice HGSS-a osnivaju se u općinama i gradovima 'na temelju zajednički utvrđenog interesa'.