LUGARIĆ OPTUŽUJE

'Fuchsovu godinu obilježio dilentantizam!'

12.07.2010 u 14:37

Bionic
Reading

'SDP će od Sabora tražiti moratorij na sve inicijative i mjere Ministarstva obrazovanja s obzirom na katastrofalne rezultate ministra Radovana Fuchsa', najavio je SDP-ov Gvozden Flego na konferenciji za novinare u Saboru

Taj će zahtjev SDP-ovci iznijeti sutra na sjednici saborskog Odbora za znanost i obrazovanje, a ako da ne prihvati, zahtjev će iznijeti i na plenarnoj saborskoj sjednici.

'Iz Ministarstva u zadnjih godinu dana nije došla ni jedna kvalitetna mjera i ministar nije dorastao zadaćama koje pred njim stoje', ocijenio je Flego, a njegova stranačka kolegica Marija Lugarić dodala je da su 'godinu dana Fuchsovog ministarskog mandata obilježile nezakonitosti, nesnalaženje i diletantizam, koji nema veze sa školom'.

Stoga je 'moratorij jedina mjera', smatra Flego, dodajući da 'ne bi bilo loše tu mjeru primijeniti i na cijelu Vladu'.

Pravilnici u suprotnosti s Državnim standardom

'Iz Ministarstva dolaze nezakonite odluke poput one da je ministar izmijenio Pravilnik u suprotnosti s Državnim pedagoškim standardom usvojenim u Saboru', upozorila je Lugarić.

Naime, 'prema Pravilniku, u jednom školskom razredu sjediti može 30 učenika, dok je državnim pedagoškim standardom propisano od 14 do 28 učenika po razredu', kazala je Lugarić, ali upozorila i da se 'pedagoški standard uopće ne provodi jer nema dovoljno stručnog osoblja'.

Nadalje, 'Ministarstvo se ne snalazi ni u državnoj maturi, uz probleme s e-maticom, svjedodžbama u raznim bojama, a sve to samo svjedoči o nevjerojatnoj lakoći neodgovornosti za sustav obrazovanja', zaključila je Lugarić.

Gvozden Flego
Flego: Otimate od budućnosti

SDP-ov Daniel Mondekar izričito je upozorio na 'odustajanje od sufinanciranja projekata iz fonda Europske unije namijenjenog razvoju društva znanja te financijsko zanemarivanje mladih znanstvenika'.

'Slijedom toga, znanost u Hrvatskoj tone, a nijednog našeg sveučilišta nema ni među prvih tisuću u svijetu, za razliku od Slovenije koja ih ima dva', dodao je Mondekar, rekavši da se ovakvo ponašanje Vlade i Ministarstva svodi na uštede od jedan do dva milijuna kuna, a s druge strane, štete i gubitke mjerene u nekoliko milijuna eura'.

Na to je Flego poručio: 'Jadna je ona zemlja koja svaki put kad joj nestane novca, uzima od obrazovanja, od svoje budućnosti.'

Čeka se rasprava o HRT-u

Manjak neovisnosti te pretjerana birokracija i neracionalno trošenje državnog novca – glavne su zamjerke SDP-a i HNS-a na prošlogodišnji rad Agencije za zaštitu osobnih podataka, a vladajući izvješće o njezinu radu očekivano su podržali.

Tezu o neovisnosti Agencije, iznio je SDP-ov Arsen Bauk, kazavši da njegova stranka neće podržati izvješće budući da je 'Agencija mišljenje da se Registar hrvatskih branitelja ne može javno objaviti donijela pod Vladinim političkim pritiskom'.

Osim što je odbacio oporbene kritike, ravnatelj Agencije Franjo Lacko istaknuo je da se 'Agencija, što se Registra branitelja tiče, samo pridržavala zakonskih propisa, odnosno da se bez promjena zakona, podaci iz Registra ne mogu objaviti'.

Zastupnici su također kratko raspravili predložene odluke o imenovanju članova Vijeća za vodne usluge te o potvrđivanju Statuta Agencije za elektroničke medije, a na meniju u kojem nema stanke zbog štednje, uslijedit će rasprava o novim zakonskim izmjenama vezanima uz HRT.