RUPA U PRORAČUNU

Split će tužiti Vladu zbog 74 mil. kuna manjka

Bionic
Reading

Ustavna tužba kojom je Udruga gradova zaprijetila Vladi zbog porezne reforme još prije dva mjeseca bit će podnesena do kraja srpnja, potvrdio je Dario Runtić, savjetnik u uredu Udruge gradova

Slobodna Dalmacija saznaje i da će Udruga, kako bi se doskočilo sporosti pravosuđa i mogućnosti da se cijeli proces oduži na neodređeno vrijeme, inicirati i pojedinačne ustavne tužbe gradova, najvjerojatnije u rujnu.

Naime, kad postupak procjene ustavnosti zatraže gradska vijeća, Ustavni je sud dužan očitovati se u roku od najviše trideset dana.

Udrugu gradova razljutila je izmjena stopa poreza na dohodak, kojom će, drže u udruzi, lokalne vlasti imati smanjenje prihoda od 764 milijuna kuna, pri čemu gradovi ostaju bez 573 milijuna, županije bez 111, a općine bez 80 milijuna kuna.

Posebno ih ljuti što porezno rasterećenje građana ovom reformom zapravo ide na teret lokalne samouprave, a ne i državnoga proračuna.

Proračun Splita, kazao je dogradonačelnik Jure Šundov, ostaje bez 74 milijuna kuna, a to će biti teško nadoknaditi i da nema krize.

U svakom slučaju, bit će to i svojevrstan test lojalnosti, s jedne strane matičnoj stranci, a s druge biračima čije interese predstavljaju, za sve one gradonačelnike gradova koji u džepu imaju člansku iskaznicu vladajuće stranke.