Hrvatska DALJE IDU SAMOSTALNO

HSLS napustio vladajuću koaliciju

Nakon tjedan dana šuškanja o izlasku iz koalicije s HDZ-om i današnjeg šestosatnog vijećanja, HSLS je i službeno odlučio razvrgnuti brak s vladajućima

'Odluka nije bila laka, no HSLS je skoro jednoglasno odlučio izaći iz koalicije jer smo nezadovoljni njezinim radom', objavio je nakon sjednice Središnjeg vijeća predsjednik stranke Darinko Kosor.

Janjić izašao iz stranke

Nakon današnje odluke HSLS-a o izlasku iz vladajuće koalicije, član te stranke i državni tajnik u Ministarstvu obrazovanja Želimir Janjić izašao je iz HSLS-a i najavio da će dati ostavku na mjesto državnog tajnika. "Kako ministarstvo radi tek u ponedjeljak ja ću svoj mandat tada predati ministru Radovanu Fuchsu.To je moralan čin. Vi morate imate predlagatelja, a s obzirom na to da je HSLS izašao iz koalicije, a ja više nisam član stranke, naravno da je moralno da dam ostavku na mjesto državnog tajnika", kazao je Janjić.

Protiv takve odluke bio je i jedan član Predsjedništva te tri člana Središnjeg vijeća. No, kako je pojasnio Kosor, nijedan od njih nije dužnosnik ili saborski zastupnik.

'Zadnjih sedam mjeseci pokušali smo nuditi svoje ideje i programe, ali ništa od toga nije prihvaćeno, stoga smo se zapitali ima li smisla tako djelovati. Na zadnjem sastanku koalicije prije 10-tak dana vodstvo HDZ-a optužilo je HSLS da je nelojalan partner. Ja ne želim djelovati u takvoj koaliciji u kojoj me ne žele, gdje sam nelojalan partner. HSLS je časna stranka i preko optužbe za nelojalnost ne možemo preći', rekao je Kosor.

Kako je pojasnio, HSLS nije zadovoljan standardom i životom građana, nije zadovoljan kako se upravlja javnim financijama zbog čega je stranka inzistirala na hitnom rebalansu i apsolutno je nezadovoljan odnosom Vlade prema socijalnim partnerima.

'Što se premijerke osobno tiče, kontakti su u zadnjih godinu dana bili dobri i mislim da je najveći doprinos dala vezano uz što brži ulazak Hrvatske u EU i u borbi protiv organiziranog kriminala. Vrlo jasno, iz koalicije odlazimo ne zbog programa gospodarskog oporavka nego zbog njegove provedbe', odgovorio je Kosor na pitanje da ocjeni godinu dana vladavine Jadranke Kosor.

'HSLS izlazi iz koalicije, ali ne prelazi u drugu koaliciju. HSLS će samostalno djelovati i pozivamo građane i nezavisne liste da nam se pridruže i da stvaramo jaku liberalnu opciju', istaknuo je Kosor dodavši da nije kontaktirao s 'kukuriku' koalicijom.

Novinare je zanimalo kako komentira to što se HSLS naziva trgovcima. 'Mi s nikim ne trgujemo, gradimo samostalnu poziciju HSLS-a. Trgovci su samo oni koji dijele direktorska mjesta, čuvaju firme od privatizacije, drže svoje državne tajnike i nije ih briga za sudbinu Hrvatske i njenih građana', poručio je Kosor očito ciljajući na HSS.

Upitan kakva je pozicija saborskog zastupnika Ivana Čehoka koji se na sjednici SV-a navodno bio protiv izlaska iz koalicije, Kosor je kazao da je Čehok 'kao član SV-a i saborski zastupnik aktivno diskutirao i nije dao do znanja da bi mogao povući ikakav drugi potez'.

Za potpredsjednicu Vlade Đurđu Adlešič kazao je da ona ima svoj mandat i uvijek može biti saborska zastupnica, a što se tiče troje HSLS-ovih državnih tajnika Kosor je poručio da nema informacije da bi oni napustili HSLS i prešli u HDZ.

Dok je premijerka Kosor u Dubrovniku ustvrdila da njezin rođak nikad nije  iskazao želju i prijedlog da razgovara o izlasku iz koalicije, Darinko Kosor kazao je novinarima da je posljednja dva dana s premijerkom bio u trajnom kontaktu.

  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još