Hrvatska HDZ POPUSTIO

Referendum o ZOR-u ide po novom Ustavu?

Saborski Odbor za Ustav odlučio je da će se nova sutkinja Ustavnog suda birati prema pravilima novog Ustava, što bi posljedično trebalo značiti da će se novi Ustav primijeniti i na referendum o Zakonu o radu

'Predlažem da se u slučaju izbora novog suca Ustavnog suda prihvati neposredna primjena Ustava, odnosno da se novi sudac bira dvotrećinskom većinom svih zastupnika', izrekao je jutros šef Odbora za Ustav Vladimir Šeks i tako razriješio dvojbe oko načina izbora, koji bi se posljedično mogao primijeniti i na pravila za referendum o Zakonu o radu. Za takav način izbora ustavnih sudaca glasali su svi članovi Odbora.

Na novinarsko pitanje hoće li se novi Ustav sada primijeniti i na referendum, Šeks nije htio konkretno odgovoriti. 'O tome ćemo kasnije', kratko je rekao.

SDP-ovom Josipu Leki stvar je jasna. 'Za mene osobno i Klub SDP-a nije ni bilo sporno da je Ustav proglašen i da ne mogu djelovati istodobno dva pravna akta koja rješavaju istu materiju. Drugim riječima, Ustav je riješio potpuno kako se bira ustavni sudac i Ustav je potpuno riješio pitanje kako se odlučuje na referendumu. Drugim riječima, treba primijeniti ustavna rješenja današnjeg Ustava, birati sutkinju dvotrećinskom većinom svih zastupnika i referendum provesti onako kako je to predviđeno u Ustavu, znači broj izišlih plus jedan 'za' referendumsko pitanje', rekao je Leko.
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još