POVRATAK ISKORIJENJENE BOLESTI

Prijeti li Hrvatskoj malarija?

Bionic
Reading

Zbog klimatskih promjena koje su donijele visoke temperature i velike količine oborina, Europi ponovno prijeti malarija, upozorili su iz Svjetske zdravstvene organizacije

'Komaraca anopheles koji prenose bolest i sada ima u Hrvatskoj, ali na sreću, gustoća njihove zastupljenosti nije velika, a gotovo nema ni oboljelih osoba preko kojih bi se komarci mogli zaraziti parazitima malarije. Godišnje prosječno zabilježimo 15 uvezenih slučajeva te bolesti, uglavnom je riječ o Dalmatincima koji rade na brodovima ili na naftnim platformama', rekao je za Slobodnu Dalmaciju prof. dr. Boris Dželalija, profesor na Katedri za infektologiju Medicinskog fakulteta u Splitu.

Malarija je u Hrvatskoj iskorijenjena 1958. Do tada su najveća žarišta bila dolina Neretve i panonska Hrvatska. Dželalija kaže da postoji opasnost od ponovne aktivacije bolesti.

Epidemiolog dr. Miljenko Ljubić napominje kako u dolini Neretve nema puno uvjeta za razvoj komaraca malaričara. Dok je to područje bilo močvarno, malarija je kosila stanovništvo, no močvare su isušene, pretvorene u obradive površine pa je nestala opasnost od razmnožavanja komaraca.