Hrvatska KAOS NA JAVNOJ TELEVIZIJI

'Raspustite Programsko Vijeće HRT-a!'

  • Autor: An. S.
  • 8.7.2010 17:27:24
  • 8.7.2010 15:35:32

Članice Programskog vijeća HRT-a Sanje Modrić i Marine Škrabalo podnijele su Hrvatskom saboru zahtjev da ih razriješi dužnosti te su u otvorenom pismu objasnile razloge koji su ih nagnali na taj čin, a HND traži od Sabora da raspusti cijelo Programsko vijeće HRT-a

Kažu da ih je šokirala činjenica da je v. d. glavnog ravnatelja HTV-a Mislav Stipić predložio Hloverku Novak Srzić za v. d. direktorice programa HTV-a nakon što je Programsko vijeće prihvatilo ostavku dotadašnjeg direktora programa Božidara Domagoja Burića.

Vijeće HRT-a je, objašnjavaju one, Hloverku Novak Srzić razriješilo s dužnosti glavne urednice Informativnog programa HTV-a prije samo šest mjeseci, i to zbog brojnih, ozbiljnih i dugotrajnih propusta u radu.

'Glavni propusti za koje je glavna urednica bila odgovorna su: neredovito održavanje dnevnih i tjednih kolegija u svrhu planiranja i koordinacije radnih zadataka, izostanak periodičnog praćenja kvalitete ključnih emisija IP-a i organizacije rada u IP-u na tematskim kolegijima, loš raspored suradnika, ozbiljno narušeni međuljudski odnosi i kršenje profesionalnih i etičkih kriterija, neracionalno korištenje kadrovskih i tehničkih resursa, marginalizacija istraživačkog novinarstva i tako dalje', navode Modrić i Škrabalo.

Zbog za njih potpuno neprihvatljivog kadrovskog rješenja, ne mogu i ne žele više snositi odgovornost.

Njihov pokušaj da sugeriraju v. d. ravnatelju da zbog iznesenih argumenata predloži drugu osobu ultimativno je odbio i on sam, a i drugih šestoro članova Vijeća koji su glasovali za Novak Srzić.

Oglasilo se i Hrvatsko novinarsko društvo koje zahtijeva od Hrvatskoga sabora da razriješi članove Programskoga vijeća HRT-a (Vijeće HRT-a) koji su na sjednici, održanoj u srijedu, 7. srpnja 2010. imenovali gospođu Hloverku Novak Srzić v. d. direktoricom programa HTV-a, postupivši tako protivno Zakonu o HRT-u.

'Imenovanjem Hloverke Novak Srzić za v. d. direktoricu cijelog HTV-ova programa, a koju je prije šest mjeseci razriješilo druge odgovorne funkcije zbog loših organizacijskih i upravljačkih sposobnosti, Vijeće HRT-a je prekršilo Zakon o HRT-u, jer svojim kontradiktornim odlukama ne štiti interes javnosti unapređenjem televizijskog programa.
Ovakvom apsurdnom odlukom, članovi Programskog vijeća bahato su se narugali hrvatskoj javnosti, izigrali njezin interes i zbog toga ih Sabor treba razriješiti.

Podsjećamo Vas i na činjenicu da Vijeće HRT-a nije uspjelo u tri navrata izabrati novoga glavnog ravnatelja HRT-a, a da sada, nakon ostavki troje članova Vijeća HRT-a izazvanih imenovanjem Hloverke Novak Srzić, ima samo sedam članova. Vijeće HRT-a, dakle, više ni teoretski ne može izabrati glavnog ravnatelja, jer je za njegov izbor potrebno osam članova, od jedanaest koliko bi ih ono trebalo imati u punom sastavu', stoji u priopćenju HND-a .
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još