GRUBIŠINA OSTAVKA

'HTV je državna televizija pod kontrolom Vlade!'

08.07.2010 u 10:56

Bionic
Reading

Nakon jučerašnjeg postavljanja Hloverke Novak-Srzić na poziciju v.d. direktorice programa HTV-a, Programsko vijeće HRT-a napustio je i treći član - prof. dr. Damir Grubiša. Tekst njegove ostavke donosimo u cijelosti

Poštovani predsjedniče Hrvatskoga sabora, poštovani predsjedniče Odbora za informiranje, informatizaciju i medije Hrvatskoga sabora,

ovime podnosim ostavku na mjesto člana Programskog vijeća HRT-a i zahtijevam da me na prvoj sljedećoj sjednici razriješite dužnosti na koju me je Hrvatski sabor izabrao 18. listopada 2009.

Razlozi zbog kojih podnosim ostavku su sljedeći:

1. Programsko vijeće HRT-a je na sjednici od 7. srpnja 2010. (kojoj nisam prisustvovao zbog zdravstvenih razloga) imenovalo Hloverku Novak-Srzić za v.d. direktorice programa HTV-a, iako je to isto Programsko vijeće nju smijenilo pred šest mjeseci na zahtjev ravnateljstva HRT-a zbog nezadovoljavajućeg stanja u Informativnom programu HTV-a, kao i zbog propusta u odnosu na podbačaj gledanosti i loš odnos sa suradnicima, a vodeći računa o i negativnoj ocjeni njezina rada njezine strukovne organizacije, Hrvatskog novinarskog društva, kao i javnog prosvjeda zaposlenika HRT-a zbog uvođenja cenzure u rad HRT-a.

Odluka tog istog Programskog vijeća kojom se nakon šest mjeseci njoj povjerava vođenje programa HTV-a predstavlja gaženje odluka tog istog Vijeća i neodrživa je, za što krivnju snose oni koji su za tu odluku glasovali.

Programsko vijeće treba dati kolektivnu ostavku!

2. Programsko vijeće HRT-a ni nakon tri pokušaja nije uspjelo izabrati novo vodstvo HRT-a zbog toga što jedan broj članova Programskog vijeća HRT-a nije bio spreman pristati ni na kakve kompromise pri odabiru kandidata, čvrsto inzistirajući na izboru dosadašnjeg v.d. glavnog ravnatelja kao jedinom rješenju, čime je Programsko vijeće HRT-a onemogućeno u svojem radu i čime je propustilo izvršiti zadaću zbog koje je, između ostaloga, i osnovano.

Zatražio sam da Programsko vijeće podnese, nakon trećega neuspjeha u izboru ravnatelja, kolektivnu ostavku, ali je to odbačeno od onih članova Vijeća koji nisu bili spremni za kompromis i pronalaženje rješenja u duhu struke i interesa javnosti koju predstavljamo.

Uvedena je direktna državna kontrola nad HRT-om!

3. Vlada Republike Hrvatske u međuvremenu je uputila u proceduru prijedlog za donošenje Zakona o HRT-u kojim se uvodi novi način imenovanja ravnatelja HRT-a od strane novog tijela, Nadzornog odbora čija bi primarna funkcija trebala biti, po tom istom nacrtu zakona, nadzor financijskog poslovanja HRT-a, pa prema tomu ono ne posjeduje dovoljno kompetencija za izbor glavnog ravnatelja.

A budući da Nadzorni odbor imenuje, po ovome prijedlogu, Vlada Republike Hrvatske, ovime se uvodi direktna državna kontrola nad HRT-om i ukida HRT kao javni servis, čime se on vraća u položaj državne televizije s političkom kontrolom Vlade.


Sabor opstruira rad Programskog vijeća!

4. Vlada Republike Hrvatske je, također u međuvremenu, bez ikakve konzultacije s Programskim vijećem predložila smanjivanje pristojbe (televizijske pretplate), zahtijevajući prestrukturiranje kuće u najkraćem roku, čime je Vlada dala legitimitet privremenom ravnateljstvu koju čine, do izbora ravnatelja, vršitelj dužnosti glavnog ravnatelja i vršitelji dužnosti ravnatelja pojedinih djelatnosti, a čime je obezvrijeđen dosadašnji dugogodišnji rad na prestrukturiranju HRT-a, a ovome je tehničkom vodstvu, od strane Vlade, faktički povjeren mandat za koji on nema legitimaciju.

5. Hrvatski sabor već više mjeseci opstruira imenovanje jedanaestog člana Programskog vijeća HRT-a, protiveći se dogovoru postignutom između vladajućih i oporbe, čime faktički onemogućuje da Programsko vijeće radi u punom sastavu i da odlučuje kvalificirano o pitanjima za koje je izabrano, čime se provizorno stanje krnjeg sastava Programskog vijeća čini trajnim, a odbacuju se kriteriji struke i kulturne javnosti koja je jednoglasno stala iza kandidatkinje za jedanaestog člana Vere Robić-Škarice

Ravnateljstvo HRT-a ograničava pluralizam i slobodu

6. Tehničko (v. d.) ravnateljstvo HRT-a već mjeseci opstruira inicijativu za vraćanje emisije 'Latinica' u program HTV-a (koju je ukinula svojom odlukom upravo jučer imenovana v.d. urednice Programa HRT-a), a koja je u stručnoj i inoj javnosti prepoznata kao brand HRT-a, čime se izravno utječe na ograničavanje pluralizma i slobode javnog izražavanja u javnom mediju kao što je HRT, koji bi morao biti otvoren i za druga, a ne samo provladina i režimska istupanja.

Vlada sustavno radi na ukidanju javne televizije

Iz navedenih razloga vidljivo je da jedan dio članova Programskog vijeća HRT-a, v. d. ravnateljstvo i Vlada RH sustavno rade na ukidanju HRT-a kao javnog servisa i uvođenju modela dirigirane državne televizije pod kontrolom Vlade, što je protivno i obvezama koje je Hrvatska prihvatila tijekom pristupanja Europskoj uniji i europskim standardima za uvođenje javne televizije i kontrolu javne televizije od strane građana, a direktno ugrožava i demokratske stečevine hrvatskoga društva.

Zbog ovih razloga ne mogu više biti članom Programskog vijeća HRT-a, jer ne želim snositi moralnu odgovornost za ovakve katastrofalne odluke Programskog vijeća HRT-a, v. d. ravnateljstva i Vlade RH, čemu se pridružuje i nečinjenje Hrvatskoga sabora (u postupku imenovanja jedanaestog člana Programskog vijeća HRT-a), te ovime tražim da me na prvoj sljedećoj sjednici razriješite ove dužnosti na koju sam imenovan od strane Hrvatskog sabora.

prof.dr. Damir Grubiša, v.r.

Na znanje:
- Programskom vijeću HRT-a
- v. d. ravnateljstva HRT-a
- medijima