ISTRAŽIVANJE O PRAVIMA PACIJENATA

Ministre Milinoviću, prava su još uvijek samo na papiru!

08.07.2010 u 07:00

Bionic
Reading

Znate li što imate pravo zahtijevati od liječnika? Nažalost, upravo provedeno istraživanje o pravima pacijenata u Hrvatskoj pokazalo je da liječnici ne znaju što ih imate pravo pitati ni koja su vaša prava. Iako u Hrvatskoj jest na snazi Zakon o zaštiti prava pacijenata, već pet godina svi ga sustavno ignoriraju, a Nacionalno povjerenstvo za zaštitu prava pacijenata, prema riječima predsjednice Mensure Dražić, nije se još niti registriralo niti riješilo ijedan teži slučaj povrede prava pacijenata

Istraživanje o pravima pacijenata, provedeno uz potporu danske mreže za istraživačko novinarstvo SCOOP, pokazalo je da u Hrvatskoj pacijenti i liječnici uopće ne poznaju temeljna prava bolesnika, da civilne udruge rade u začuđujuće neprofesionalnim uvjetima, dok Ministarstvo zdravstva i socijalne skrbi i nadležne institucije (bolnice, povjerenstva) sustavno punih pet godina svjesno ignoriraju sve odredbe Zakona o zaštiti prava pacijenata

Unatoč zaklinjanju ministra Darka Milinovića o 'pacijentu u središtu zdravstvenih reformi', prava pacijenata u Hrvatskoj de facto ne postoje, a HDZ-ov zakon iz 2004. godine doživio je potpuni fijasko, pokazuje istraživanje.

Hrvatska je 2004. godine dobila Zakon o zaštiti prava pacijenata koji jamči ravnopravnost svim građanima u dostupnosti zdravstvene zaštite, pravo na drugo liječničko mišljenje, pravo na pristup medicinskoj dokumentaciji, pravo na obaviještenost o postupcima liječenja, pravo na privatnost, pravo na odbijanje medicinskog zahvata te regulira postupanje medicinske profesije u kliničkim istraživanjima i zahvatima na genomu.

Za provedbu zakona i edukaciju pacijenata i medicinskog osoblja od 2005. godine zadužena su lokalna povjerenstva formirana u županijama te Nacionalno povjerenstvo za zaštitu prava pacijenata, čiji je rad i sastav u potpunosti pod kontrolom Ministarstva zdravstva i socijalne skrbi

O njihovom radu javnost dosad nije znala ništa.

Provedeno istraživanje je pokazalo da lokalna povjerenstva rade u potpunoj informativnoj blokadi prema potencijalnim korisnicima, pa tako nemaju ni vlastite internetske stranice ni službenu elektronsku poštu, pri čemu mnoge županije na svojim internetskim stranicama same ne pružaju nijedan podatak o povjerenstvu, radu i načinima kontakta građanstva s članovima.

Jedna o takvih županija je i Ličko-senjska iz koje dolazi sam ministar zdravstva i socijalne skrbi Darko Milinović.

Na web stranicama MZSS-a, Zakon o zaštiti prava pacijenata ne navodi se među zdravstvenim zakonima niti se registrira petogodišnja aktivnost Nacionalnog povjerenstva.

Članovi Nacionalnog povjerenstva biraju se bez javne procedure, diskrecijskim pravom ministra zdravstva, koji kontrolira pet od ukupno sedam članova.

Istraživanje rekonstruira i petogodišnji rad Nacionalnog povjerenstva za zaštitu prava pacijenata. Tako se navodi da se prvi predsjednik tog povjerenstva Petar Badovinac (2005-2008) pune tri godine bavio isključivo statutom, da bi nakon njegove smrti 2008. godine povjerenstvo prestalo s radom na punih godinu dana. Aktualna predsjednica Mensura Dražić imenovana je na tu funkciju na poziv državnog tajnika za zdravstvo Dražena Jurkovića, nakon čega, prema njezinim riječima, povjerenstvo nije ni registriralo ni riješilo nijedan slučaj teže povrede prava pacijenata!

Pitanja prava pacijenata kloni se i hrvatska znanost i liječnička profesija: prema rijetkim anketama navedenim u istraživanju, 34 posto liječnika dvije godine nakon donošenja zakona nije znalo da on postoji, a čak 45 posto ne zna za obrazac informiranog pristanka koji je obavezan prije svake operacije, dok u istraživanju iz 2004. godine nijedan liječnik ni pacijent nije znao navesti nijedno pravo pacijenta, pri čemu se 44, 9 posto liječnika očitovalo da će prava pacijenata ugroziti njihova prava.

Istraživanje koje opisuje kronologiju i načine propasti jedinog akta koji potpuno regulira prava pacijenata i izuzimanju pacijenata iz svih zdravstvenih reformi provela je novinarka Nataša Škaričić.

Ovdje možete pročitati cjelovito istraživanje!