ČOBANKOVIĆ NA PREGOVORIMA U ĐAKOVU

Sprema li se nova seljačka blokada?

06.07.2010 u 22:30

Bionic
Reading

Ministar poljoprivrede Petar Čobanković s dvojicom pomoćnika u Đakovu u utorak navečer razgovarao je s Koordinacijom seljačkih udruga o otkupnoj cijeni pšenice i izmjenama Pravilnika o žitaricama da se spriječe seljačke blokade silosa, čime poljoprivrednici ponovno prijete ako ne dođe do dogovora o tim ključnim problemima ovogodišnje žetve

Priprema je to za sutrašnji sastanak u Zagrebu, na kojemu bi trebalo doći do obostrano prihvatljivih rješenja. Vlada, naime, više ne namjerava određivati cijenu pšenice niti je može nametati otkupljivačima, a seljaci je ne mogu prodavati ispod troškova proizvodnje.

Zbog ovogodišnjih vremenskih neprilika koje su utjecale na prinose u cijeloj srednjoj i istočnoj Europi, cijena pšenice je porasla na europskim burzama, pa bi se i hrvatski seljaci trebali zadovoljiti njezinom tržišnom cijenom. No budući da postojeći Pravilnik za svako odstupanje od najviše kvalitete zrna propisuje snižavanje otkupne cijene, seljaci traže njegovu prilagodbu uvjetima na tržištu i veću toleranciju, kako bi se i zrna slabije kvalitete prihvatila za ljudsku upotrebu.

Prema postojećim kriterijima, većina domaće pšenice mogla bi se koristiti samo kao stočna hrana i poljoprivredna bi domaćinstva listom bila pred bankrotom.

Uoči sastanka, koji će potrajati do kasno u noć, Čobanković se sastao i sa stečajnim upraviteljem Đakovštine d. d. u stečaju, Pericom Mitrovićem i s predstavnicima sindikata, kako bi pokušali riješiti potraživanja gotovo 500 seljaka za predan i fakturiran urod iz prošle godine.

Oni i dalje potražuju približno šest i pol milijuna kuna, a budući da je riječ državnim zalihama koje su misteriozno ispražnjene, država je voljna preuzeti taj dug i isplatiti seljake. Budući da HFP ima razlučno pravo na Novoj hali izvan kruga tvornice, razgovaralo se o tomu da je se odrekne u korist seljaka, čijom bi prodajom oni namirili svoja potraživanja.

'Upoznali smo ministra s problemom i mogućim rješenjem i on bi sada trebao ishoditi Vladinu odluku da država prihvati ta potraživanja i omogući seljacima brzu naplatu. U protivnom, morali bi čekati naplatu iz stečajne mase, što je neizvjesno i dugoročan postupak', rekao nam je stečajni upravitelj Perica Mitrović.