PRIJAVE NA FAKULTETE

Navala na Filozofski, na jedno mjesto 19 kandidata

06.07.2010 u 16:15

Bionic
Reading

Konačne rang-liste kandidata po prijavljenim studijskim programima objavit će se sutra, a najviše prijavljenih ove je godine bilo na zagrebačkom Filozofskom fakultetu, gdje za jedno mjesto konkurira 19 kandidata, rečeno je danas u Agenciji za znanost i visoko obrazovanje

Najpopularniji studijski programi na Filozofskome fakultetu su Psihologija, Pedagogija i Sociologija, a najveća navala, prema omjeru prijava i upisnih kvota, je na Studiju antropologije, sa 64 kandidata na jedno slobodno mjesto, te dvopredmetni studij povijesti.

Fakultet prometnih znanosti drugi je po prijavama među visokim učilištima (4499 prijava) te Fakultet političkih znanosti s oko 250 prijava manje, a slijede PMF i Građevinski fakultet te Učiteljski fakultet, Pravni fakultet i Ekonomski fakultet.

Veliki je interes i za smjer za vojne pilote na Prometnom fakultetu, gdje je 49 kandidata na jedno mjesto, dok za kontrolore leta kandidira njih 37 po slobodnom mjestu. Prema studijskim programima najviše je prijavljenih bilo na Građevinarstvu, njih 3908, te s oko tri tisuće prijavljenih, na Prometu, Elektrotehnici i informacijskoj tehnologiji i Računarstvu na FER-u te Novinarstvu.

Nakon zagrebačkog najviše je prijava na Sveučilištu u Rijeci (4744) i Splitu (4433), na tamošnjim Ekonomskim fakultetima. Ekonomski fakultet najviše je tražen i na Sveučilištu J. J. Strossmayera u Osijeku, na Sveučilištu Jurja Dobrile u Puli najviše je prijava imao Odjel za Ekonomiju i turizam, a na Sveučilištu u Zadru Odjel za izobrazbu učitelja i odgojitelja.

Rang-liste objavit će se sutra na adresi ww.postani-student.hr, a kandidati će do 20. srpnja imati mogućnost potvrditi namjeru upisa za studijski program na kojemu su ostvarili pravo upisa, za što imaju 48 sati. Nakon toga za upis kontaktiraju odabrano visoko učilište.

Upisnih mjesta na visokim učilištima u Republici Hrvatskoj ove godine je oko 38 tisuća.
U srednjim školama Republike Hrvatske - gimnazijama, četverogodišnjim i trogodišnjim strukovnim školama ove je godine bilo 45.264 maturanta.