Hrvatska SABOR NIJE RIJEŠIO DILEMU

I dalje nejasno kako će se birati ustavni sudac

Nakon što je prošli tjedan saborski Odbor za Ustav predložio da se nova ustavna sutkinja izabere između dvije kandidatkinje, o tome je raspravljao i Sabor. No zastupnici su umjesto o kandidatkinjama više raspravljati o načinu na koji će ih izabrati - po starom ili po novom Ustavu

Odbor za Ustav sastat će se već u petak i razriješiti dilemu hoće li se nova ustavna sutkinja izabrati prema aktualnom ustavnom Zakonu o Ustavnom sudu ili prema novoj ustavnoj odredbi kojom se ustavni suci biraju dvotrećinskom većinom svih zastupnika.  'Nakon toga mislim da bi se trebali sastati predsjednici klubova i pokušati se usuglasiti oko te dvije kandidatkinje', najavio je predsjednik Odbora za Ustav Vladimir Šeks.

Naime, dvojba o načinu glasanja pojavila se još prošli tjedan jer iako su zastupnici izglasali promjene Ustava, zakoni još uvijek nisu prilagođeni novom Ustavu.

Za glasanje na temelju novog Ustava založio se i SDP-ov Josip Leko, podsjetivši pritom da je izmjenu u Ustavu inicirao upravo SDP. 'Smatramo da je Ustav donesen, proglašen i da je valjan. Dakle, i u ovom slučaju sudac ili sutkinja Ustavnog suda mora se birati dvotrećinskom većinom Sabora', rekao je Leko.
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još