NAGOMILANI PROBLEMI

Štrajk u tiskari Vjesnik zbog kašnjenja plaća

05.07.2010 u 14:40

Bionic
Reading

Kratkim štrajkom upozorenja, u kojem su se prošetali oko zgrade, zaposleni u zagrebačkoj tiskari Vjesnik željeli su upozoriti na nagomilane probleme u ovoj tvrtki, koji se, prema mišljenju zaposlenih, gomilaju posljednjih dvanaest godina, a kulminacija svega je to da im u posljednje im kasne plaće

'Ovo je bio štrajk upozorenja i ako ne vidimo da se problemi rješavaju, drugi put on će trajati dulje. Danas nije ugrožen izlazak nijednih novina. Štrajk je bio najavljen Upravi, poslodavcu - Vladi i policiji. Naši problemi datiraju otkad smo prije dvanaest godina pripojeni listu Vjesnik i zbog toga se došlo do pola milijarde kuna duga.

Dio je tog duga saniran i danas se dubioze kreću oko 300 milijuna kuna. Tvrtka se zbog toga nije mogla razvijati, broj zaposlenih pao je sa 1.400 na 425, plaće su nam prije dvije godine srezane za deset posto, a sad su pale za dodatnih petnaest i još k tome kasne dvadesetak dana', kazao je glavni sindikalni povjerenik tiskare Aleksandar Žaja dodavši da štrajk nije uperen protiv zaposlenika u dnevnom listu Vjesnik.

Ako se problemi ne riješe, Žaja je najavio druge sindikalne akcije.

'Štrajk je legitimno radničko pravo i ako se problemi ne riješe, onda umjesto jednog sata sljedeći put može trajati osam ili deset sati', istaknuo je Žaja.

U tiskari Vjesnik uz istoimeni list tiska se i Jutarnji list, ali i brojna druga novinska izdanja.

Da je kojim slučajem došlo do potpunog gašenja strojeva, u listu Vjesnik su nam potvrdili da su imali alternativno rješenje, odnosno da su sve već bili dogovorili s tiskarom Zagreb.