ODLUKA VRHOVNOG SUDA

Glavaš ipak bez slobode?

04.07.2010 u 09:53

Bionic
Reading

Prema neslužbenim informacijama koje je Jutarnji list dobio iz pravosudnih krugova, Branimir Glavaš ipak neće na slobodu. Vrhovni sud je, naime, presudio da je Glavaš kriv za ratni zločin nad osječkim civilima srpske nacionalnosti, no prema istim pravosudnim izvorima, sud ipak nije potvrdio presudu od 10 godina

Vrhovni sud trebao bi objaviti svoju odluku do kraja idućeg tjedna, no još nije jasno kakvu su kaznu suci peteročlanog vijeća odredili za Glavaša. Naime, nije poznato je li Vrhovni sud dosudio Glavašu više ili manje od 10 prvostupanjskih godina.

Posljednjih dana iz Vrhovnog suda su prema obrani dolazile oprečne informacije o odluci. Prvo je prostrujala informacija da je Vrhovni sud poništio prvostupanjsku presudu i vratio predmet na ponovno suđenje na Županijskom sudu u Zagrebu. Tada je jedan od Glavaševih odvjetnika Veljko Miljević u javnosti izašao s informacijom da njegov klijent razmišlja o povratku u Hrvatsku ako mu se omogući obrana sa slobode u ponovljenom postupku.

Međutim, samo dva dana kasnije do odvjetnika je došao glas da odluka Vrhovnog suda ipak ne ide u Glavaševu korist. On sam tada je iz Drinovaca u BiH opovrgnuo svog odvjetnika Miljevića, rekavši da mu ne pada na pamet pregovarati s hrvatskim vlastima o povratku da bi se u ponovljenom postupku branio sa slobode, nego da se u Hrvatsku može vratiti samo 'uzdignuta čela', dakle kao slobodan čovjek.