KLIKOM DO FAKULTETA U 48 SATI

'Može biti poteškoća, ali ih ne očekujemo'

06.07.2010 u 07:00

Bionic
Reading

Sutra ujutro počinju prvi online upisi na fakultete. Maturanti koji su položili državnu maturu i imaju dovoljno bodova za upis na željeni fakultet imat će 48 sati da jednim klikom zacrtaju svoju budućnost. Zato je od iznimne važnosti da stranica www.postani-student.hr ne zablokira kao prije tri tjedna

Sutra će od sedam ujutro na internetskoj stranici www.postani-student.hr biti otvorena opcija upisa na fakultete. Ta mogućnost će biti dostupna svim maturantima točno 48 sati. Tko se u tom vremenu ne upiše, tj. ne klikne na željeni fakultet za koji ima dovoljno bodova, neće najesen moći studirati.

Na prvu, 48 sati za upise zvuči kao rigorozni ultimatum, ali kad se sjetimo upisa prethodnih godina, to je prilično dobra pogodba. Samo ako ne padne stranica preko koje se maturanti upisuju.

Naime, prije dvadesetak dana istoj stranici preko koje će se sutra upisivati na fakultete nije se moglo pristupiti jer su svi maturanti masovno provjeravali rezultate državne mature iz hrvatskog jezika. Sutra će isto tako masovno upisivati fakultete, ali dekan Fakulteta elektronike i računarstva Vedran Mornar uvjeren je da neće biti nikakvih problema.

Još prije godinu dana maturanti su u redovima čekali na upise na fakultete

'Upisi će početi oko sedam ujutro, a možda i prije, to ćemo objaviti, a 48 sati je i više nego dovoljno vremena. Ako u toku dana većina maturanata potvrdi svoje upise, ne bi trebalo biti problema. Da, može se i drugi dan, ali nema potrebe čekati, a čekanjem se i blokira najmanje 10 kandidata', rekao je Mornar i pozvao studente na 'fair play', da se sutra što prije upišu kako bi drugi, koji čekaju da im se oslobode mjesta na listama, mogli također upisati fakultet na vrijeme.

Maturant Gimnazije Daruvar, čiji su učenici prema rezultatima državne mature bili osmi po uspješnosti u Hrvatskoj, objašnjava proceduru za upis. 'U 48 sati svaki se maturant može odlučiti koji faks želi i potvrditi ga na portalu, a dotada se mogu mijenjati fakulteti po volji. U slučaju da zakasniš - gubiš pravo na upis. Moraš u tih 48 sati odlučiti što ćeš studirati', rekao je maturant koji će ove jeseni postati brucoš na Filozofskom fakultetu u Zagrebu, a za uspjeh svoje škole kaže da je vrlo ponosan i da je zaslužen jer su se profesori trudili organizirati dodatnu nastavu.

Dekan FER-a Vedran Mornar kaže da je 48 sati sasvim dovoljno i da bi maturanti dosada već trebali znati što žele studirati. One koji ipak zakasne na upis dočekat će 'prazna referada'. 'Ako zakasne, događa se isto kao prošle godine kada maturant nije došao na upis na vrijeme, samo je sada lakše jer neće putovati iz Dubrovnika i stajati u redu s dokumentima, nego će se iz spavaće sobe moći upisati na fakultet', kaže Mornar.

Maturant Gimnazije Daruvar kaže da, bez obzira na probleme koje su mnogi imali s web stranicom www.postani-student.hr, on nije imao nikakvih problema i smatra da je ovaj način upisa puno jednostavniji i bolji nego prethodnih godina: 'Nismo morali ni na prijamne ispite. Njih su zadržali samo neki fakulteti i ti ispiti su se odnosili na intelektualne sposobnosti, a koštali su oko 200 kuna. Dobili smo lozinke i PIN-ove za portal www.postani-student.hr od ispitne koordinatorice u školi i njih samo ne smijemo izgubiti i propustiti se upisati u sljedeća dva dana.'

Mornar kaže da su problemi na web stranici nastali zato štoje provjera rezultata ispita iz hrvatskog jezika puno kompliciranija i teža od upisa jer je svaki student pritom mogao vidjeti svoj ispit i svaku pronađenu pogrešku na njemu u PDF formatu.

Ja nigdje u svijetu nisam vidio da svatko od kandidata ima pristup skeniranom ispitu. Slovenija je članica EU, a oni primaju pisane prijave od kandidata u kuvertama. Mi smo ovo napravili zato da državna matura bude transparentna. Može biti poteškoća, ali to ne očekujem. Cijela ta priča oko upisa je nešto što je u prosjeku malo opterećenje stroja, a mi smo i pojačali hardverski stroj. Neke naše simulacije govore da se upisi koji traju dva dana mogu napraviti i u nekoliko minuta', izjavio je Mornar.

'Sada maturanti trebaju samo kliknuti na fakultet koji žele. Jedan kad se odluči za Medicinu ili FER oslobađa devet mjesta drugima, ako ništa, bar bi sportski bilo da to napravi što prije, ne mora to biti baš u sedam ujutro, ali kad se probudi, popije kavicu...', poručio je Mornar uoči sutrašnjih upisa i uoči prvog velikog testa za Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta te njihovog projekta državne mature.