NEUTEMELJENI NAPADI

Hina demantira kritike Hvidre o izvještavanju iz Haaga

28.01.2009 u 14:53

Bionic
Reading

U skladu s Hininim profesionalnim standardima Uredništvo Hine objavljuje očitovanje na današnje zajedničko priopćenje zadarske i šibenske Hvidre u kojem prosvjeduju zbog kako navode "Hininog neprofesionalnog praćenja i prenošenja Haaškog suđenja za Oluju"

ZAGREB - Uredništvo Hine odbacuje neargumentirane navode i poziva sve zainteresirane da provjere izvorne Hinine tekstove.

Članovi Hvidre, uz ostalo, u današnjem priopćenju navode da "prate i ono što o suđenju pišu i izvještavaju drugi hrvatski mediji", no, da "na žalost izvještaje koje objavljuje Hina, a prenosi većina web portala uglavnom izgledaju kao da su pratili neki drugi proces, a ne onaj Gotovini, Čermaku i Markaču".

Netočno je, da se, kako navodi Hvidra, u izvješću Hine prešućuje tvrdnja haaškog svjedoka Tužiteljstva (Marka Hansena) "da su srpski civili sami ili dobrovoljno otišli".

Hina je u vijesti objavljenoj 23. siječnja prenijela i svjedočenje M. Hansena u kojem stoji..."Ipak smatra da je masovan odlazak srpskog stanovništva bio dobrovoljna evakuacija koju je naredio tadašnji predsjednik tzv. republike srpske krajine Milan Martić te da izbjegli Srbi nisu ni namjeravali ostati u tzv. krajini kad je osvoji HV".

Nadalje, Hvidra u priopćenju navodi da "Hina u svojim izvješćima redovito propušta spomenuti oslobađajuće iskaze svjedoka, tako npr. iskaz patologa (svjedoka Tužiteljstva) koji je u protuispitivanju naveo kako je po njegovim nalazima od svih pregledanih mrtvih tijela samo šest njih poginulo od granatiranja i da je među njima samo jedna civilna žrtva, a da su ostali bili vojnici"

Hina je u izvještaju sa suđenja 12. siječnja prenijela i iskaz vještaka patologa Johna Clarka koji je naveo da je "2008. sačinio izvješće o obdukciji 295 tijela s kninskog groblja koje pokazuje da je među njima 245 tzv. pravih slučajeva na kojima su pronađene različite ozljede, a ostatak su bili bolnički pacijenti umrli prirodnom smrću. Od toga su 202 prostrijelne ozljede, šest je nastalo od eksplozije, a ostale od udarca tupim predmetom ili nožem u glavu".

Hina je u svom izvještaju prenijela i Clarkovu izjavu da je "većina hitaca bila ispaljena u trup žrtava", što po njegovoj ocjeni, "odgovara ozljedama koje se zadobivaju u borbi..".

Što se tiče navoda Hvidre da se u Hininim izvještajima iskazi ili mišljenja svjedoka "montiraju" kao da su ih izrekli optuženi generali, a zatim se ta montaža istakne u naslovu, Uredništvo Hine u potpunosti odbacuje takve optužbe ističući da Hina u naslovima koji su citat uvijek ima naveden i izvor upravo zbog preciznosti i vjerodostojnosti.

Zbog svega navedenoga, zbog objektivnosti i profesionalnosti Uredništvo Hine poziva predstavnike dvaju ogranaka Hvidre da ubuduće zatraže Hinina izvorna izvješća i provjere točnost objavljenih u drugim medijima kako bi se izbjegla različita tumačenja i nesporazumi.