PREMIJERKA I MEĐU POPULARNIM

Najomraženiji Ivo Sanader i Jadranka Kosor

02.07.2010 u 12:23

Bionic
Reading

Ivo Sanader, bivši HDZ-ov premijer, i dalje je najnegativniji političar Hrvatske, sada u očima 'samo' 23,2 posto ispitanika. Na drugom mjestu političkih 'negativaca' nalazi se premijerka Kosor sa 12,5 posto

Redovito mjesečno istraživanje agencije Promocija plus o društvenim i političkim preferencijama Cro demoskop, koje je provedeno 30. lipnja i 1. srpnja, pokazuje nekoliko zanimljivih trendova u hrvatskoj političkoj areni. I ovomjesečno istraživanje potvrđuje stranačku bipolarnost - SDP i HDZ i dalje su na vrhu ljestvice političkih stranaka, ali SDP-a je povećao prednost. Još samo dvije stranke prelaze izborni prag (HNS i HSS). Sve ostale bilježe izbor manji od 3 posto.

Najveća oporbena stranka SDP već je 10 mjeseci na prvom mjestu ljestvice stranaka. U ovomjesečnom istraživanju SDP je izbor 31,5 posto hrvatskih građana, što je jedan posto više nego prošli mjesec. HDZ je na drugom mjestu s izborom od 22,5 posto  (1,4 posto slabije nego početkom lipnja). HNS se čvrsto drži na poziciji treće političke stranke u zemlji s izborom od 5,9 posto, a HSS je zadržao svoje četvrto mjesto s rezultatom od 5,1 posto. HSU na petom mjestu bilježi izbornu podršku od 3,1 posto.

I u ovomjesečnom istraživanju Ivo Josipović, hrvatski predsjednik, najpozitivniji je političar u zemlji već šesti mjesec zaredom (od početka mandata). To smatra 44,1 posto ispitanika. Od početka godine, kada je potpora predsjednici HDZ-a i hrvatskoj premijerki iznosila 21,5 posto, Jadranka Kosor iz mjeseca u mjesec bilježi trend pada izbora za najpozitivniju političarku.

Tako je u ovomjesečnom istraživanju premijerka Kosor najpozitivnija političarka za 8,3 posto ispitanika i nalazi se na drugom mjestu izbora za najpozitivnijeg hrvatskog političara. Pozitivna percepcija Zorana Milanovića u posljednja četiri mjeseca u laganom je porastu pa je šef oporbe ovaj mjesec na trećem mjestu i bilježi izbor od 6 posto.

Nakon neuspjelog stranačkog puča u siječnju ove godine kada je zabilježio negativni izbor od 50,9 posto, Ivo Sanader, bivši premijer i hadezeovac, i dalje je najnegativniji političar Hrvatske, sada u očima 'samo' 23,2 posto ispitanika. Na drugom mjestu političkih 'negativaca' nalazi se premijerka Kosor sa 12,5 posto.

Koalicijska Vlada Jadranke Kosor u veljači je doživjela vrhunac potpore i ocijenjena je školskom ocjenom 3,42, a sada iznosi svega 2,62. Vlada je početkom godine zabilježila potporu svojoj politici među 57,1 posto građana, a u posljednjem mjesecu ta podrška iznosi svega 29,8 posto i najniža je u ovoj godini.

U ovomjesečnom istraživanju posebno područje istraživačkog interesa bio je i doživljaj sindikalne akcije prikupljanja potpisa za referendum protiv izmjena Zakona o radu. Najveći dio ispitanika smatra da je ova sindikalna akcija izraz želje za zaštitom prava radnika u zemlji (42,6 posto), dok javno dominantna percepcija kako je riječ o iskazivanju nepovjerenja politici Vlade RH među ispitanicima bilježi izbor od 27,4 posto.

Zanimljivo je da bi najveći odaziv i podrška sindikalnoj akciji bio među građanima koji rade u javnom sektoru (podrška inicijativi od oko 95 posto), dok je nešto manja potpora među zaposlenima u privatnom sektoru (nešto ispod 80 posto).