SINDIKALNI PREOKRET

'Sujeta jedne žene troši 170 milijuna kuna!'

01.07.2010 u 12:05

Bionic
Reading

Čelnici pet sindikalnih središnjica na današnjoj su press konferenciji zatražili od Vlade da prizna prikupljene potpise kao da je referendum obavljen, odnosno da je ogroman dio građana odbio promjene Zakona o radu

Naime, s obzirom na to da je premijerka Jadranka Kosor, kada je postalo jasno da su sindikati prikupili i više nego dovoljno potpisa, optužila dotične da će iz državnog proračuna potrošiti 170 milijuna kuna, sindikati su odlučili

okrenuti ploču.

Ribić: Ovo je povjesna prilika za nešto više

Zbog toga traže od Vlade da iz saborske procedure povuče prijedlog promjena Zakona o radu. U slučaju da Vlada to ne napravi, sindikati će ići u daljnju proceduru, odnosno inzistirat će na provođenju formalnog referenduma.

'Uzimajući u obzir veliku podršku radnika i građana te imajući u vidu gospodarske, proračunske i političke okolnosti, od Vlade tražimo da prikupljene potpise prihvati i prizna kao uspješno proveden referendum', rekao je koordinator sindikalnih akcija Ozren Matijašević.

Od premijerke Jadranke Kosor sindikati traže da potpiše sporazum kojim će se obvezati da će predložene izmjene ZOR-a povući iz saborske procedure, da neće više predlagati nove izmjene bez suglasnosti sindikata te da će socijalnim sporazumom preuzeti obveze da u dogovoru sa sindikatima izmjeni ZOR kako bi se sustav kolektivnog pregovaranje i položaj sindikata ojačao u privatnom sektoru

'Prikupljenih 813.016 potpisa dalo nam je pravo da tražimo i više nego što smo tražili referendumskim pitanjem. Ovo je povijesna prilika da spriječimo demontažu socijalne države i uredimo ovo društvo na socijalno pravedan način', istaknuo je Vilim Ribić predsjednik Matice hrvatskih sindikata.

Dotad mirna press konferencija postala je užarena nakon što je sindikalnim čelnicima postavljeno pitanje jesu li svojom odgodom traženja referenduma u stvari izigrali sve one građane koji su im dali podršku.

Matijašević vikao na novinare

To je najviše iznerviralo Matijaševića koji je u jednom trenutku bijesno ustao i sve je izgledalo da će napustiti konferenciju.

Ljutiti Matijašević

'Nismo izdali hrvatske građane! Naš cilj je samo ZOR! Ništa drugo! Nikakve političke promjene, a ni smjena Jadranka Kosor. Loptica je sad u rukama Kosor. Ako ne želi dodatne troškove, mora prihvatiti naše zahtjeve. Vi želite cirkuse da radimo!' vikao je na novinare Matijašević.

Ostali sindikalni čelnici objašnjavali su da nikog ne žele prevariti, već samo kalkuliraju kako na najbolji način iskoristiti dano povjerenje građana.

'Ionako još nismo završili s potpisima. Treba će nam nekoliko dana da sve kopiramo i arhiviramo. U tom vremenu očekujemo odgovor Vlade. Da sad predamo popise, referendum bi se održao u kolovozu, što i nije najbolje rješenje', pravdali su se sindikalisti.

'Sujeta jedne žene troši 170 milijuna kuna!'

Prije žustre rasprave s okupljenim novinarima, Krešimir Sever, predsjednik Nezavisnih hrvatskih sindikata, istaknuo je da su sindikati prikupili više potpisa, računajući i one nevažeće, nego HDZ na parlamentarnim izborima 2007. godine.

Čelnik Udruge radničkih sindikata Damir Jakuš izrazio je sumnju da će troškovi referenduma iznositi 170 milijuna kuna kao što je rekla premijerka.

'Sujeta i ponos jedne žene troši 170 milijuna kuna! Trošak nije na našoj strani i ne želimo prihvatiti krivicu koja nam se nabacuje', poručio je Jakuš.