ISPRAVLJANJE LOŠEG ZAKONA

Marihuana dekriminalizirana u Istri i Dubrovniku

28.01.2009 u 12:25

Bionic
Reading

Postoji stav da posjedovanje manjih količina lakih opijata ne treba biti kazneno procesuirano, već je dovoljna i prekršajna prijava. Prodaja bilo kakvih opijata, ali i posjedovanje težih droga ipak redovno dovodi do podizanja optužnica i optužnih prijedloga

Svaku drugu policijsku prijavu za zlouporabu opojnih droga tijekom 2008. godine istarska su tužiteljstva odbacivala s argumentom da se radi o beznačajnom kaznenom djelu, otkriva Glas Istre.

To znači da je Istarska županija napravila ono o čemu se godinama u javnosti raspravlja, dekriminalizirala je posjedovanje lakih droga. Istarska policija je lani podnijela 1.630 kaznenih prijava zbog zlouporabe lakih droga, a državna odvjetništva u Istri odbacila su 810 prijava.

Novi list neslužbeno doznaje da su istarski tužitelji zauzeli stav da posjedovanje manjih količina lakih opijata ne treba kazneno procesuirati, već da je dovoljna i prekršajna prijava. Prodaja bilo kakvih opijata, ali i posjedovanje težih droga ipak redovito dovodi do podizanja optužnica, čime se radi razlika između konzumenata i dilera.

Čini se da sličan stav prema konzumentima uhićenima s malim količinama lakih droga imaju i državni odvjetnici u Dubrovačko-neretvanskoj županiji. Od 500 podnesenih kaznenih prijava odbačena je 251. Zanimljivo je da je lani dubrovačka sutkinja Kate Tripković odlučila da neće kazniti francuske turiste zbog dva grama hašiša, već ih je samo opomenula. Međutim, malo je pretjerala kad im je zaplijenjeni hašiš vratila.

'Zakon nam je danas takav da je na ulicu došlo mnogo više teških droga, a smanjila se količina lakih opijata jer se ne isplati riskirati podjednaku zatvorsku kaznu za mnogo manju zaradu. Uz to, slanjem najobičnijih konzumenata u zatvore riskira se mogućnost da izađu kao dileri, jer je sustav takav da se po zatvorima produbljuju kriminalni kontakti', kazao je za Novi list visoki izvor iz policije.

Zbog političkog oportunizma MUP si ne može priuštiti ni primisao da zatraži od političkih struktura promjene zakona, ali smatraju da bi stav tužiteljstva mogao pridonijeti boljoj slici na terenu te uspješnijoj borbi protiv pravih švercera drogom.

Uostalom, na manjkavosti kod izmjena kaznenog zakona po pitanju zlouporaba droga upozoravali su pravni stručnjaci, policajci i tužitelji, no tadašnja ministrica pravosuđa Ana Lovrin i vladajući HDZ ostali su gluhi na njihove sugestije. Ministrica se tada proslavila izjavom kako bi bilo bolje da je otmu nego da se proda jedan džoint.