BAJSOV OBRAČUN S NJIMA

Dosta je bezobrazluka stranih iznajmljivača!

30.06.2010 u 13:26

Bionic
Reading

Odzvonilo je sivoj ekonomiji na turističkom tržištu ili su barem tako uvjereni u resornom ministarstvu, jer inspektori imaju novu tehnologiju rada, pohvalio se ministar Damir Bajs

Najveća je novost to da će inspektori, kad je u pitanju nelegalno iznajmljivanje objekata u turizmu, moći procesuirati bez prisutnosti vlasnika, što dosad nisu mogli, te da će moći odmah kažnjavati prekršitelje.

Naime, 'ukoliko naiđu na nezakonito poslovanje, imat će pravo odmah kazniti donošenjem prekršajnih naloga u iznosima od 10.000 do 150.000 kuna, uz uzimanje protupravno stečene imovinske dobiti, ali i uz izbjegavanje mjera pečaćenja, kojima bi na gubitku bili poslodavci, radnici i država', objasnio je Bajs, uz pomoć glavnog državnog inspektora Krunoslava Kovačevića.

Predloženim izmjenama i dopunama Zakona o pružanju usluga u turizmu i Zakona o ugostiteljskoj djelatnosti, koji je danas usvojen u hitnoj saborskoj proceduri, inspektori će moći 'provjeravati i oglašavanje, odnosno reklamiranje nelegalnog pružanja usluga u turizmu neposredno ili posredno, putem javnih glasila, interneta, promidžbenih materijala i sličnog', najavio je Bajs.

DODATNE KAZNE

Ukoliko utvrdi da rješenje nije izvršeno, inspektor će prekršitelja prvi put kazniti sa 10.000 kuna, a svaki sljedeći put sa 20.000 kuna.

Uz to će donijeti i prekršajni nalog za neizvršenje rješenja inspektora u iznosu od 50.000 do 120.000 kuna.

Prema Vladinom prijedlogu, građanin koji bespravno preko interneta ili novina reklamira iznajmljivanje apartmana ili pružanje drugih turističkih usluga ubuduće će morati platiti kaznu do 50.000 kuna

Bajs je istaknuo da se 'nelegalnim iznajmljivanjem najviše bave strani državljani', no nema točan podatak o tome koliko ih ima vikendice ili kuće za odmor u Hrvatskoj, a naglasio je 'da je svaki gost dobrodošao, ali ne i onaj koji misli da će ovdje zarađivati na crno', što je nazvao 'bezobrazlukom'.

'Bezobrazluk je da netko kupi apartman u Hrvatskoj, možda i da je strani državljanin, i onda na račun njenih poreznih obveznika nelegalno zarađuje', istaknuo je Bajs

Kovačević je također kazao da će 'ove godine borba protiv sivog tržišta biti beskompromisna', ali i brzo dodao da je 'i dosad bila takva'. Stanje će kontrolirati '750 inspektora, koji su već na terenu, od čega njih 470 gospodarskih te 250 inspektora rada uz preostale dodatno obučene za provjeravanje oglašavanja i legalnosti te inspektore koji će, primjerice, provjeravati instalacije i slično', pobrojao je Kovačević.

Kazao je i da 'očekuje oko 45.000 nadzora u cijeloj sezoni te oko 1500 do 2000 pečaćenja, što je i na razini prošle godine'. Što se tiče popunjavanja proračuna kaznama, Kovačević očekuje da će se ono kretati 'oko 30 milijuna kuna', no u procjenu razmjera štete sive ekonomije na turističkom tržištu nije se htio upuštati, kao ni komentirati nagađanja da se u tom segmentu gospodarstva utaji svaka druga kuna.

NADZOR U 2009.

- inspektori su obavili 44.530 nadzora
- utvrdili su gotovo 16.000 različitih povreda propisa
- na mjestu izvršenja prekršaja naplaćeno je 9 milijuna kuna kazni
- doneseno je i 326 prekršajnih naloga ukupne vrijednosti gotovo 1,2 milijuna kuna

S obzirom na stanje proračuna, svaka je kuna, pa i od kazni, dobrodošla, ali Bajs je izričito istaknuo da nov način rada inspektora u turističkoj sezoni 'nije u funkciji punjenja proračuna, nego da je to poruka svima koji oštećuju bilo državni, bilo lokalne proračune'.

Također, istaknuo je da se Hrvatska temeljito pripremila za turističku sezonu, i to bez obzira na situaciju u Španjolskoj i Grčkoj, jer osim njih Hrvatska ima još mnogo konkurenata na turističkom tržištu, ali i da se nada da će neki od turista koji su mislili ići u te dvije zemlje doći ipak i u Hrvatsku.