KOBNI UGRIZ ZARAŽENOG KRPELJA

Čak petero pacijenata u komi!

30.06.2010 u 12:13

Bionic
Reading

Čak je petero od šestero pacijenata, koliko ih je hospitalizirano zbog ugriza zaraženih krpelja u Klinici za infektivne bolesti Dr. Fran Mihaljević, u komi

Petero pacijenata u kritičnom je stanju. Oni su u komi i na respiratoru', potvrdio je za tportal prof. dr. Bruno Baršić. Stanje jednog pacijenta iznimno je teško. Nalazi se u umjetnoj hipotermiji, tj, temperatura tijela spuštena mu je na 32 stupnja na četiri ili pet dana da mu se sačuva mozak, pojasnio je Baršić.

Od šest hospitaliziranih pacijenata, samo je jedan izvan životne opasnosti. Ove je godine u Klinici hospitalizirano 11 osoba s ugrizom krpelja zaraženih krpeljnim meningoencefalitisom. Otprilike toliko pacijenata bilo je i prijašnjih godina, no nikada s ovako teškim simptomima.

Liječnici nemaju odgovor na pitanje zašto su ovogodišnji krpelji toliko opasni. 'Riječ je o virusu, a virusi se stalno mijenjaju. Moguće je da je riječ o tome', rekao je Baršić.

Svi koji su trenutačno hospitalizirani u Klinici za infektivne bolesti Dr. Fran Mihaljević iz kontinentalne su Hrvatske u dobi su od 30 do 60 godina. No nekoć se smatralo da je područje u kojem obitavaju zaraženi krpelji samo sjeverno od rijeke Save. No među pacijentima je i muškarac iz Karlovca, što pobija ovu teoriju. Ostali su iz okolice Varaždina, Čakovca, Vrbovca, Bjelovara i Osijeka.

Prijašnjih je godina bilo slučajeva zaraženih krpelja u Istri i Gorskom Kotaru. Iako postoji fama da su sljemenski krpelji najopasniji, ove godine nije hospitaliziran nijedan pacijent iz Zagreba i okolice. 'To sa Zagrebom se govori zadnjih 30 godina, ali mi već godinama nemamo zaraženih sa zagrebačkog područja', rekao je Baršić.

Nakon boravka u prirodi, tuširanje!

Virus, koji inače prenose ptice, u težim slučajevima uzrokuje upalu moždane ovojnice i mozga. Nakon toga slijedi upala leđne moždine i blokade dišnog sustava. No nema mjesta panici; nisu svi krpelji zaraženi.

Prof. dr. Baršić objašnjava kako krpelje možete sami izvući: 'Treba ga izvaditi ravnomjerno, bez trzaja. Ako mu glava ostane pod kožom, osoba je samo može iščeprkati van.' No ako krpelj jest zaražen, simptomi bolesti pojavljuju se tek za desetak dana od ugriza. Javlja se visoka temperatura, bolovi u kostima i glavobolja te je tada potrebno otići liječniku.

Osim cjepiva, koje se uzima u tri doze od kojih svaka košta 75 kuna, a preporučuje se poljoprivrednicima i šumarima, Brašić kaže da je najvažnije nakon duljeg boravka u prirodi otuširati se. Krpelju treba nekoliko sati da uopće zagrize u kožu svog domaćina, stoga ako ga se na vrijeme primijeti, dovoljno ga je samo otresti.