SLOM DRŽAVNOG PRORAČUNA

U rujnu više neće biti novca za mirovine

30.06.2010 u 10:41

Bionic
Reading

Postoji opasnost da državni proračun u rujnu ostane bez sredstava za isplatu svih mirovina, rekao je za Globus jedan Vladin dužnosnik

Ako ne bude novih ušteda – crni scenarij o neisplati svih mirovina mogao bi postati realnost. Slično je bio upozorio i ministar financija Ivan Šuker na sastanku čelnika vladajuće koalicije na kojem je, kako piše Globus, pojasnio da su prihodi od doprinosa sve manji i da redovita isplata mirovina sve više ovisi o proračunu.

Šuker je rekao partnerima da će se u proračunu za sve mirovine morati osigurati oko 15 milijardi kuna, a kaže da tog novca neće biti ako se ne uštedi na drugim rashodima.

Ministar financija je i dosad krpao manjak u proračunu, ali Globus piše da taj manjak nikada nije bio toliko velik, a da raspoloživog novca u proračunu nije nikada bilo manje.

Dio koalicijskih partnera takva je tumačenja shvatio kao pritisak Vlade na sindikate koji su odlučni u provedbi referenduma o izmjenama Zakona o radu. Naime, Šuker želi reći da ima važnijih troškova od referenduma, iako referendum košta oko 60 milijuna kuna, a ne 170 milijuna, kako su govorili u Vladi.