AGENCIJA ZA TELEKOMUNIKACIJE

'Nitko ne smije ometati signal mobitela!'

29.06.2010 u 08:12

Bionic
Reading

Hrvatska agencija za poštu i telekomunikacije (HAKOM) upozorila je Rudarsko-geološki naftni fakultet da odmah mora prestati koristiti uređaj za ometanje radijskih frekvencija, odnosno signala mobitela, jer je Zakonom o elektroničkim komunikacijama za to predviđena kazna od 100.000 do čak milijun kuna, piše Jutarnji list

Upozorenje HAKOM-a proslijedio je Rudarskom fakultetu rektor Aleksa Bjeliš, a sve je počelo kad je jedan teleoperater prijavio taj fakultet, nakon čega je Agencija obavila nadzor.

Tele2 i HT tvrde da nisu prijavili slučaj Agenciji, a VIP se u ponedjeljak nije izjasnio, piše Jutarnji list. Agencija je ustanovila da je u predavaonici tog fakulteta doista postavljen uređaj koji ometa mobitelski signal. To je učinjeno zbog velikih problema s prepisivanjem: studenti su odgovore na ispitima slali SMS-om, čemu se odlučilo doskočiti postavljanjem ilegalnog uređaja.

'Razumijemo motiv za postavljanje uređaja, ali Zakon ne dopušta njegovu upotrebu. Kršenje etičkih kodeksa Fakulteta riješite na drukčiji način', rekao je za Jutarnji list ravnatelj HAKOM-a Dražen Lučić

Do 2008. u Hrvatskoj nije bilo zabranjeno ometati signal, ali kad je donesena izmjena Zakona o elektroničkim komunikacijama, njegov članak 88. to je pitanje jasno definirao.

Agencija je sad prvi put reagirala, provela nadzor i samo upozorila prekršitelje.

'Zakon dopušta upotrebu takvih uređaja jedino u slučajevima kada to zahtijevaju interesi obrane ili nacionalne sigurnosti', rekli su novinarima Jutarnjeg u Agenciji. Glavni razlog za zabranu ometanja signala, istaknuli su u HAKOM-u, je to što se tako onemogućavaju i pozivi u hitnim slučajevima ili pozivi prema hitnim službama.