SLOŽENI SUSTAV

Fuchs se ispričao zbog pada e-Matice

28.06.2010 u 16:24

Bionic
Reading

Ministar znanosti, obrazovanja i športa Radovan Fuchs u svoje ime i u ime ministarstva ispričao se radi svih neugodnosti koje je pad sustava e-Matice uzrokovao nastavnicima, učenicima i roditeljima

Podsjetimo, prošlu srijedu je iz funkcije privremeno ispao središnji elektronički upisnik podataka o sustavu osnovnog i srednjeg obrazovanja, tzv. e-Matica.

U priopćenju ministarstva stoji da je do pada došlo zbog naglog povećanja broja zahtjeva za ispis svjedodžbi.

'Budući da se radi o iznimno velikom i složenom informatičkom sustavu, trebalo je neko vrijeme da se njezin rad ponovno pokrene i stabilizira. Inače, ovaj sustav u funkciji je već petu godinu za redom, i ovo je prvi put da je ovako zakazao. Kako bi se takvo što izbjeglo u budućnosti, za slijedeću godinu će biti dodatno nadograđen i ojačan.

Danas sustav za ispis svjedodžbi iz e-Matice radi bez poteškoća, kroz njega u minuti prolazi otprilike trideset do četrdeset upita za ispis svjedodžbi, te bi do kraja dana svi učenici osmih razreda trebali imati svoje svjedodžbe. Prijave za upise u srednje škole se održavaju danas i sutra, tako da bi svi učenici trebali moći na vrijeme predati svoje prijave.

Ako se ipak u bilo kojoj osnovnoj školi jave dodatne poteškoće, služba za informatiku Ministarstva znanosti, obrazovanja i športa stoji na raspolaganju za sve potrebne hitne intervencije', stoji u priopćenju.