POČETAK SEZONE

Na Jadran stiglo 300 tisuća turista

Bionic
Reading

Gotovo sve zračne luke, trajektne luke i autobusni kolodvori u turističkim mjestima na Jadranu protekle su subote vrvjeli od novih gostiju koji će početak srpnja dočekati na Jadranu i tako iskoristiti još uvijek za oko 15 posto niže cijene nego u špici sezone. Slobodna Dalmacija procjenjuje da će se ovog tjedna na hrvatskoj obali odmarati više od 300.000 turista, među kojima i oko tridesetak tisuća domaćih gostiju

Najviše turista je u Dubrovniku, Brelima, Petrčanima, Biogradu, Splitu, okolici Šibenika te Umagu, Poreču i na području Opatije.

Prema podacima Slobodne Dalmacije, na kraju lipnja u Dubrovniku odmara više od 11.000 gostiju, što je za osam posto bolje nego lanjske godine. Značajan doprinos tome dala je i akcija privatnih iznajmljivača Dubrovnika s ugostiteljima po kojoj se nudi sedmodnevni boravak u privatnom smještaju s dva obroka u dubrovačkim restoranima za 1.400 kuna po osobi.

Na području Brela najbolje rezultate bilježe hotelijeri koji su čak za 40 posto bolje popunjeni nego lanjske godine pa je u nekim terminima već zaustavljena prodaja za pojedine hotele, baš kao i u Tučepima.

Na području Makarske rivijere ove godine najviše se bilježi porast broja ruskih gostiju, kojih je ponegdje i četiri puta više nego lanjske godine.

Na zadarskoj rivijeri najbolje su popunjeni biogradski hoteli i hotel Pinija u Petrčanima, za koji je također zaustavljena prodaja za početak srpnja, a slično je i u šibenskom Solarisu koji ugošćuje oko 4.000 turista.