ISKAZI PUMA

'Pucao sam mu u glavu da mu skratim muke'

27.06.2010 u 10:40

Bionic
Reading

Bivši pripadnik 7. gardijske brigade Puma Nenad Jurinec u svom iskazu policiji priznao je da je pucao u glavu jednom zarobljenom pripadniku Vojske Republike Srpske da mu skrati muke

Jurinec je jedan od sedmorice Puma protiv kojih je podignuta optužnica u kojoj ih se tereti da su po zapovjedi generala Ivana Korade ubili šest pripadnika Vojske Republike Srpske u rujnu 1995. godine u Mliništima u BiH.

Policiji je Jurinec ispričao kako su svi bili tužni i bijesni zbog pogibije zapovjednik Topničke bitnice 3. bojne 7. gardijske brigade Ivana Tota, kad je na položaje stigao kamion sa zarobljenim vojnicima Vojske Republike Srpske.

'Zapovjednik Novačić kazao je da je zarobljenike dao Ivan Korade u zamjenu za pokojnog zapovjednika Tota. Rekao je i da ih se smije tući, ali ne i masakrirati ili klati. Nastala je velika gužva u kojoj su moji suborci ispred sebe tjerali dvojicu zarobljenih pripadnika vojske RS-a.

U jednom trenutku iza mojih leđa netko je zarobljeniku ispalio metak u prepone. Zarobljenik je ranjen klonuo na koljena, objema se rukama držeći za prepone koje su obilato krvarile. Tada sam od suborca uzeo pušku, pogledao tog zarobljenika u lice i, da bih mu skratio muke, pucao sam mu u glavu, od čega je na mjestu preminuo. Zatim sam čuo pucnjeve i vidio da drugi zarobljenik prostrijeljenih nogu puže po livadi.

Zapovjednik Novačić naredio je da se to prekine i da se završi s tim, a tada smo ja i nekolicina drugih pucali u tog zarobljenika te smo ga usmrtili', kazao je Jurinec, piše Večernji list.

Jurinec je optužen zajedno sa još šest pripadnika Puma. U istrazi su ispričali i da je prvo trebao biti ubijen potporučnik RS-a u kojeg je prvo trebao pucati jedan pripadnik Puma kojem se zaglavio pištolj

'Zatim je Korade naredio svom osobnom vozaču da puca u tog potporučnika, što je ovaj odbio. Tada je Korade istu stvar zapovjedio Šavoriću, a Šavorić je u potporučnika, udaljenog nekoliko metara, ispalio više hitaca', iskazivao je svjedok.