OBLJETNICA IZ DOMOVINSKOG RATA

Glina obilježila početak oružanog otpora

26.06.2010 u 20:41

Bionic
Reading

U Glini je danas, pod pokroviteljstvom predsjednika Hrvatskog sabora Luke Bebića, u organizaciji MUP-a i Grada Gline, obilježena 19. obljetnica početka oružanog otpora srpskom agresoru u Domovinskom ratu, u spomen na napad srpske paravojske, uz potporu JNA, na policijsku postaju Glina na današnji dan 1991., svega nekoliko sati nakon sto je Hrvatska proglasila samostalnost i neovisnost.

U tom prvom oružanom napadu na samostalnu Hrvatsku poginuo je hrvatski policajac Tomislav Rom iz Gornjeg Viduševca kod Gline, ranjena su dvojica policajaca, dok je 16 policajaca zarobljeno i odvedeno u zarobljeništvo u Knin.

U spomen na poginulog policajca Tomislava Roma, na njegovom grobu na groblju u Gornjem Viduševcu položeni su vijenci i zapaljene svijeće i odana počast, dok su izaslanik ministra unutarnjih poslova RH Vladimir Faber i otac poginulog policajca Luka Rom otkrili spomen ploču na zgradi sadašnje policijske postaje u centru Gline.

Na prigodnom skupu pred ruševinama stare zgrade policijske postaje, o značaju herojske bitke za glinsku policijsku postaju i prvom napadu agresora na hrvatsku samostalnost i suverenitet, govorili su državni tajnik MUP-a Faber, izaslanik sisačko-moslavačke županice Ivica Pandža Orkan i gradonačelnik Gline Milan Baksic.

Misu za poginule hrvatske branitelje u Domovinskom ratu u glinskoj crkvi sv. Ivana Nepomuka služio je glinski župnik vlč. Alfred Kolić.