'SVATKO IMA PRAVO NA PROSPERITET'

Govori o krizi obilježili Dan državnosti

25.06.2010 u 20:22

Bionic
Reading

Hrvatski državni vrh, predsjednik Republike Ivo Josipović, predsjednik Hrvatskog sabora Luka Bebić i predsjednica Vlade Jadranka Kosor bili su nazočni poslijepodne u Vukovaru na svečanosti Dana državnosti i obilježavanja završetka školovanja polaznika vojnih škola za potrebe Oružanih snaga RH, u vojarni 204. vukovarske brigade

Predsjednik Republike i vrhovni zapovjednik hrvatskih Oružanih snaga RH Ivo Josipović poručio je na svečanosti kako je uvjeren da se gospodarske reforme i socijalna pravednost međusobno ne isključuju.

'Zbog svih nas koji živimo hrvatsku stvarnost i zbog generacija koje dolaze, moramo biti posvećeni cilju napretka naše domovine', naglasio je u svom obraćanju Josipović, dodajući kako je pretpostavka izlaska Hrvatske iz krize, brza i odlučna provedba svih reformi.

Rekao je i kako 'svaka građanka i svaki građanin ima pravo na dostojan život, sigurnost za sebe i svoju obitelj, pravo na školovanje svoje djece i prosperitet'. Obećao je da su pravda, pravičnost i poštenje vrijednosti na kojima će inzistirati do kraja mandata.

Pripadnicima Oružanih snaga RH predsjednik Josipović poručio je da će se u politici napredovanja rukovoditi jedino i isključivo kriterijem uspješnosti struke i kvalitete obavljenih poslova.

I predsjednik Hrvatskog sabora Luka Bebić u govoru se također dotaknuo gospodarskih mjera za izlazak iz krize, rekavši kako su one nužne ako Hrvatska želi biti prosperitetnom zemljom. Ocijenio je da je vrijeme za donošenje hrabrih odluka, čak i kada nisu općeprihvaćene, ali ako osiguravaju boljitak hrvatske države i njezinih građana.

'Pobjednički duh koji gaji Hrvatska vojska nije uperen ni protiv koga, niti je to militaristički duh već duh odvraćanja', rekao je Bebić, naglasivši da je Hrvatska vojska pobjednička te stoga njezini pripadnici s ponosom mogu gledati u budućnost.

Čestitajući polaznicima vojnih škola završetak izobrazbe i Dan državnosti, predsjednica Vlade Jadranka Kosor, poručila im je kako su 'bili i jesu jedan od ključnih dokaza kako imamo i znanja i snage i volje usvajati i primjenjivati najviše standarde, ne samo na području obrane već i na drugim područjima bitnim za prosperitet Republike Hrvatske'.

'Odredili smo ciljeve i mjere, a uz odlučnost koju imamo i koju smo uvijek znali pokazati, donosit ćemo i dalje hrabre odluke', istaknula je premijerka Kosor. Dodala je kako se 'nitko od nas nema prava umoriti u ostvarivanju snažne demokratske, socijalne i gospodarski jake Hrvatske'.

Istaknula je da Vlada RH prepoznaje i uvažava napore koje obrambeni sektor ulaže u ostvarivanju svojih zadaća.

Ministar obrane Branko Vukelić naglasio je kako je 'ogromna žrtva hrvatskih branitelja u Domovinskom ratu pokazatelj da unatoč preprekama nema neostvarivih zadaća'.

Načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga RH general zbora Josip Lucić podsjetio je kako se pripadnici Hrvatske vojske danas nalaze u 10 mirovnih misija diljem svijeta te ih pozvao da ulažu u daljnje vlastito obrazovanje i napredak.

Ravnatelj Hrvatskog vojnog učilišta (HVU) 'Petar Zrinski' general bojnik Mirko Šundov rekao je kako je u školskoj 2009/10. na Hrvatskom vojnom učilištu 'Petar Zrinski' izobrazbu završilo ukupno 238 časnika i 120 dočasnika među kojima i 37 žena te 11 pripadnika oružanih snaga BiH, Crne Gore, Makedonije i Slovenije.

Tijekom svečanosti, koja je održana u vojarni 204. vukovarske brigade, promovirano je 14 polaznika 12. naraštaja Ratne škole 'Ban Josip Jelačić', 40 polaznika 18. naraštaja Zapovjedno stožerne škole 'Blago Zadro' te šest kadeta pilota 14. naraštaja kadeta-vojnih pilota Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i protuzračne obrane (HRZ i PZO).

Najboljim polaznicima svih vojnih škola, koje djeluju pri Hrvatskom vojnom učilištu 'Petar Zrinski', uručene su pohvale, nagrade i priznanja.

Prije dolaska u vojarnu, predsjednik Republike Ivo Josipović, predsjednik Sabora Luka Bebić i premijerka Jadranka Kosor položili su vijence i zapalili svijeće podno spomen obilježja na Ovčari te Memorijalnom groblju žrtava iz Domovinskog rata.

Tijekom prijepodneva, članovi izaslanstava vojnih škola položili su vijence i zapalili svijeću na Memorijalnom groblju žrtava iz Domovinskog rata, kod Križa na ušću Vuke u Dunav te spomen poprsja general bojnika Blage Zadre na Trpinjskoj cesti.

Svetu misu zahvalnicu, u crkvi Sv. Filipa i Jakova, predvodio je vojni ordinarij, msgr. Juraj Jezerinac