PRIJE TOČNO 29 GODINA

Međugorje slavi obljetnicu ukazanja Gospe

25.06.2010 u 15:59

Bionic
Reading

U Međugorju se u petak na svetim misama, molitvom i hodočašćem obilježava 29 godina od navodnog ukazanja Gospe u tome hercegovačkom mjestu u koje je, prema procjenama, došlo skoro 100.000 vjernika

Kako su objasnili iz Informativnog centra mir u Međugorju, ove godine na obljetnicu ukazanja stiglo je više vjernika nego prijašnjih godina. Najviše vjernika došlo je iz Bosne i Hercegovine i Hrvatske, a nemali broj njih došao je tijekom noći pješice iz susjednih mjesta.

Organizirane skupine hodočasnika u Međugorje stigle su iz dvadesetak zemalja svijeta uključujući Englesku, Kanadu, Sjedinjene Države, Irsku, Sloveniju, Njemačku, Austriju, Meksiko, Libanon, Izrael, Kinu, Koreju, Portugal, Španjolsku i Slovačku.

Prije desetak godina iz Isusova kipa u Međugorju počela je kapati voda koju hodčasnici smatraju još jednim čudom

U petak se služi 21 sveta misa na 14 svjetskih jezika. Svetu misu u 11 sati predvodio je međugorski župnik fra Petar Vlašić. U propovijedi je izrazio zahvalnost Kraljici mira za brojne plodova molitve i vjerskoga života u Međugorju posljednjih 29 godina. Usto je pozvao vjernike da se drže obiteljskoga zajedništva kao temeljne vrijednosti društva i crkve.

Središnje misno slavlje u 19 sati predvodi poznati hrvatski karizmatik i ugledni teolog dr. Tomislav Ivančić

Službena Crkva još uvijek osporava autentičnost međugorskoga fenomena kojemu su ishodište navodna ukazanja Gospe. Prije 29 godina, Gospa se prvi put prema osobnim kazivanjima ukazala šestero djece, a do danas traju ukazanja prema svjedočenjima još nekoliko vidilaca.

Sveta Stolica je krajem ožujka uspostavila posebno Međunarodno povjerenstvo unutar Kongregacije za nauk vjere koje broji 17 članova i koje će donijeti sud o nadnaravnosti međugorskog fenomena. Među članovima ovoga povjerenstva su i zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić i vrhbosanski nadbiskup, kardinal Vinko Puljić.