NEPOZNATOJ UDRUZI 100.000 KUNA

Umirovljenici organiziraju funky festival u Splitu

24.06.2010 u 15:19

Bionic
Reading

Splitski gradonačelnik Željko Kerum odobrio je praktički nepoznatoj Udruzi umirovljenika Domovinskog rata 100.000 kuna iz gradskog proračuna za organiziranje nečega što nema veze s djelatnošću takvih udruga - Funky Fusion Festival na splitskim Bačvicama

Kako tportal doznaje iz službenih akata splitskog gradonačelnika, ta će sredstva biti izdvojena iz programa za kazališnu i glazbeno-scensku djelatnost gradskog resora za kulturu, čija nam je pročelnica Maja Munivrana kazala kako je riječ o projektu kojem je izvršni producent Dean Dvornik

Kada smo Dvornika upitali kako to da se njegov projekt organizira preko umirovljeničke braniteljske udruge, splitski glazbenik i brat preminule zvijezde funka Dina Dvornika, naprosto je planuo.

'Vas ne zanima ništa drugo, nego vas od svega zanima to da umirovljenička udruga organizira festival. Svi s... po Kerumu, a nitko nije k….. mrdnuo osim Keruma. Udruga to organizira, jer ona to hoće napraviti, Žare Pehar na tome od jutra do navečer radi. Pitanje je zašto nam nitko ne pomaže od hrvatske Vlade, a Američka ambasada pita nas treba li nam pomoći.

Da nije bilo Keruma, ne bi se makli s mjesta. Što ima veze da umirovljenici organiziraju, mi ćemo njima i invalidima napraviti lift za spuštanje na Bačvicama', sasuo je bujicu riječi Dvornik, koji nam je, ipak se smirivši, kazao da je riječ o festivalu koji će se održati 20. kolovoza, na rođendan Dina Dvornika, a na kojem će Dinovu glazbu uz brojne domaće izvođače svirati i dva poznata američka glazbenika Jeff Lorber i Jeff Golub.

'Nisu oni glavne zvijezde festivala. Glavna zvijezda je Dino Dvornik, to se radi njemu u čast.

Očekujemo 20.000 ljudi, možda 5000 Talijana, imamo najave dolaska iz Slavonije, Srbije, Bosne i Hercegovine, proglasit ćemo Dan funka u Splitu. Sarajevska pivovara nas hoće sponzorirati, a ove domaće neće. Da nije bilo Željka Keruma, ovo ne bi bilo moguće napraviti, ali kad se festival digne na veliki nivo, svi će tada htjeti sudjelovati', kaže Dvornik

Dean Dvornik
i drugi članovi obitelji Dina Dvornika prošlog su ljeta već organizirali na splitskim Bačvicama koncert u njegovu čast, no kako kaže Dean, ovaj je put riječ o nešto drukčijem projektu.

Na naše pitanje o tome nije li ipak malo neobično da Grad Split sredstva za funky festival daje umirovljeničkoj braniteljskoj udruzi, gradska pročelnica za kulturu Maja Munivrana kazala je kako Dean Dvornik nije bio zadovoljan prošlogodišnjom suradnjom s Glazbenom mladeži, pa je vjerojatno pokušao naći drugi način da nastavi sa svojim projektom.

Slabo poznata Udruga umirovljenika Domovinskog rata – podružnica Split ni nema svoje sjedište registrirano u Splitu, već u susjednoj općini Podstrana, na adresi Mažuranićeva 19, no nigdje nema zaveden broj telefona, kao što ga ni nema zagrebačka centrala udruge. No na istoj je adresi u Podstrani registrirana tvrtka Čakorov stećak, a njezin vlasnik Zvonko Lovrić, ispostavilo se, predsjednik je navedene podružnice.

Žare Pehar, kojeg Dean Dvornik navodi kao glavnog operativca u organizaciji festivala, široj je javnosti pak poznat kao organizator spektakularnog mega koncerta Jona Bon Jovija na splitskom Žnjanu, koji se nikada nije dogodio te organizator također propalog Sabora svih Hrvata.