NAJAVIO KANDIDATURU

Ljubo Jurčić bi mogao biti novi hrvatski predsjednik

27.01.2009 u 19:13

Bionic
Reading

Ljubo Jurčić potvrdio je da se sprema kandidirati za predsjednika države, iako konačnu odluku o svojoj kandidaturi još nije donio

'Ne želim biti predsjednik koji ide okolo i samo se slika. Mislim predlagati konkretne mjere i poteze, iskazivati svoje mišljenje, posebno o gospodarskim i ekonomskim temama', izjavio je Jurčić. O njegovoj mogućoj kandidaturi u SDP-u se govori već tjednima i stranački dužnosnici nisu iznenađeni njegovom namjerom.

Jurčić je, nakon Ive Josipovića, drugi SDP-ov dužnosnik koji je jasno iskazao spremnost da ide u predsjedničku utrku. Takvih ambicija imali su i Zlatko Komadina te Neven Mimica, ali su ipak odustali. No, za razliku od Josipovića, tvrde upućeni u zbivanja na Iblerovu trgu, Jurčić bi se mogao upustiti u kandidaturu i mimo stranke.

Jurčić će pokušati pridobiti stranku za svoju kandidaturu jer je svjestan da mu je biračko tijelo SDP-a itekako važno i da bi bez potpore stranke teško mogao dobiti izbore. Ali Jurčić jednako tako zna da će predsjedničkog kandidata u konačnici predložiti šef SDP-a Zoran Milanović nakon konzultacija u Predsjedništvu stranke. A kako sada stvari stoje, Milanović je skloniji Josipoviću. Glavni odbor trebao bi samo potvrditi tu odluku.

Ako ostane bez stranačke potpore, Jurčić bi mogao izaći na izbore kao neovisni kandidat. Stranački dužnosnici bliski Jurčiću kažu da će on, ako čvrsto odluči kandidirati se, ući u predsjedničku utrku sa strankom ili bez nje, piše Jutarnji list.