POVLAČENJE PROSVJEDNIKA?

Pao dogovor između seljaka i premijerke

23.06.2010 u 17:53

Bionic
Reading

Predstavnici Vlade i poljoprivrednika prosvjednika potpisali su večeras 'zagrebački sporazum' u osam točaka o načinu rješavanja zahtjeva seljaka prosvjednika, a prihvate li prosvjednici dogovoreno povući će traktore s cesta

'Prezentirat ćemo seljacima što je potpisano i ako je to ono što je dogovoreno, naravno da ćemo se skloniti s cesta', kazao je predsjednik Hrvatskoga seljačkog saveza Vukovarsko-srijemske županije i koordinator Koordinacije seljačkih udruga pet slavonskih županija Tomislav Pokrovac nakon gotovo trosatnog sastanka s premijerkom Jadrankom Kosor.


Vjeruje i kako će se sve potpisano održati i ispuniti. 'Ako ne bude došlo do ispunjenja znamo gdje su naši traktori, gdje je cesta, ali ovaj put ćemo stvarno probati vjerovati da do toga više neće doći', rekao je Pokrovac.

Premijerka Jadranka Kosor izjavila je kako vjeruje da je dogovoreno dovoljan razlog da svi ljudi koji su bili na prosvjedima odu svojim kućama. Istaknula je i kako će ona osobno nadgleda kako se dogovoreno provodi te novi sastanak u srpnju, negdje na području Slavonije.

Izrazila je zadovoljstvo što predstavnici poljoprivrednika razumiju situaciju u kojoj se država nalazi, situaciju s proračunom. 'Ali isto tako, inzistiram i da se ono što dogovorimo i provede', rekla je Kosor.

Iznoseći detalje 'zagrebačkog sporazuma' o načinu rješavanja zahtjeva seljaka po prijedlogu koordinacije udruga pet slavonskih županija, Pokrovac je rekao da se u njemu konstatira da će biti ispunjen 'đakovački sporazum', uz uvjet da se do ponedjeljka regulira odnos s bankama vezano uz preuzimanje potraživanja od strane seljaka.

Neisplaćeni poticaji po osnovi godišnjeg plaćanja isplatiti se u srpnju 2010. godine, rekao je Pokrovac.

Vezano za problematiku žetve, otkupa i cijene pšenice dogovoreno je da će Ministarstvo poljoprivrede tijekom sljedećeg tjedna izvršiti korekciju pravilnika o kvaliteti žitarica i uljarica, a premijerka će organizirati sastanak s otkupljivačima i prerađivačima na kojem će se raspravljati o modelima otkupa.

Dogovorena je i što brža i objektivnija procjena šteta od elementarnih nepogoda kako bi se mogle stvoriti pretpostavka načina obeštećenja, a vezano za problematika poticaja da će se u granicama mogućeg osigurati odgovarajući proračun za poljoprivredu.

Do kraja ove godine, kaže Pokrovac, kroz subvenciju će se zaštiti cijena mlijeka po uvjetima i pravilima koji su vrijedili do 30. lipnja 2010.

Kazao je i kako je u tijeku izrada uredbe kojom će se regulirati cijena zakupa i prodaja poljoprivrednog zemljišta koja će se primjenjivati do 2011. i vjerojatno do ulaska u EU. Ministarstvo poljoprivrede će predstavnicima koordinacije mjesečno dostavljati podatke o vanjskotrgovinskoj razmjeni poljoprivredno-prehrambenih proizvoda, osma je točka 'zagrebačkog sporazuma', kazao je Pokrovac.