MANJE PREKRŠAJNIH SUDOVA

Josipović: Svi hoćemo reformu i sud u svom selu

27.01.2009 u 17:08

Bionic
Reading

Saborski odbor za pravosuđe podržao je danas nakanu Vlade da izmjenama Zakona o područjima i sjedištima prekršajnih sudova broj tih sudova sa sadašnjih 106 smanji na 59.

U obrazloženju Ministarstva pravosuđa stoji da od 114 sudova 8 njih još nije ni započelo s radom, a da je i 106 sudova prevelik broj koji se pokazao neučinkovitim pa se ukazala potreba za njihovom racionalizacijom.

Racionalizacija odnosno spajanje prekršajnih sudova provodilo bi se stupnjevito sve do 2019. a Zakon bi na snagu stupio 1. srpnja ove godine.

HDZ-ovac Ivo Grbić i SDP-ovka Ingrid Antičević Marinović, oboje Zadrani zatražili su da se ne ukida Prekršajni sud u Pagu (grad Pag pripada Zadarskoj županiji) budući da Zadar ima samo jedan Prekršajni sud, dok u Ličko-senjskoj županiji s puno manje stanovnika od zadarske postoje tri prekršajna suda od kojih je jedan u Novalji na otoku Pagu.

Predstavnici Ministarstva pravosuđa složili su se s tim prijedlogom najavivši Vladin amandman na predloženi zakon, a najavili su i da će amandmanom predložiti da i na otoku Korčuli ostanu dva prekršajna suda, u gradu Korčuli i u Blatu.

SDP-ovac Ivo Josipović nije se, pak, složio s najavljenim amandmanima, upozorivši da se u reformu pravosuđa bitan dio koje je i racionalizacija mreže sudova, ne može ići po načelu 'hoću sud u svom selu'.

'Budimo principijelni. Svi hoćemo reformu, a kriterij nam je hoćemo sud u svom selu', rekao je Josipović.