Hrvatska NEDOSTATAK KISIKA U VODI

Novi pomor ribe u Vukovaru

U koritu Stare Vuke nedaleko od vukovarskog naselja Lužac zamijećen je u utorak još jedan pomor ribljeg fonda, a pretpostavlja se da je uginulo između 300 i 400 kilograma ribe, potvrđeno je iz ribočuvarske službe u Vukovaru

Najvjerojatniji je uzrok nedostatak kisika u vodi, zbog povišenog vodostaja Dunava i njegovih pritoka te zbog truljenja biljnog svijeta koje zagađuje vode, pa je došlo do tzv. zijeva ribe i drugog uginuća u samo nekoliko dana.

Odmah po dojavi o uočavanju uginule ribe ribočuvari su pokrenuli akciju prebacivanja ribe u Dunav, pa su tako tijekom dana spasili najmanje 300 kilograma štuke, soma, šarana i drugih ribljih vrsta.

'Pokušat ćemo i strojno prokopati nasip kako bismo ribama omogućili lakši prolaz do Dunava gdje će biti na sigurnom', najavio je Davor Deliomerović, voditelj vukovarske ribočuvarske službe.

Samo nakon prošlogodišnjih poplava na vukovarskom području uginulo je četiri tone ribe, dok je prije četiri godine, iako je opasnost od izlijevanja Dunava bila znatno veća, uginulo dvostruko manje ribe.
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još