ZATVORSKI DANI PEVECOVIH

Zdravko bilda, Višnja ne izlazi iz ćelije

21.06.2010 u 18:43

Bionic
Reading

Zdravko i Višnja Pevec provode vrijeme pritvora u bjelovarskom zatvoru u odvojenim ćelijama. Dok Zdravko redovno vježba i šeće se zatvorskim dvorištem, njegova supruga ne napušta ćeliju

Čitatelj Bjelovarca snimio je Zdravka Peveca prilikom ulaska u zatvorsku zgradu nakon jutarnje šetnje. Tog je dana Pevec, u plavoj trenirci i bijelim tenisicama, u dvorištu vrijeme proveo na spravi za vježbanje gornjeg dijela tijela.


'Osnovne odredbe propisane su zakonom i vrijede za sve pritvorenike jednako. O svim daljnjim potrebama i molbama pritvorenika o eventualnim posjetima, dopisivanju ili sličnom odlučuje istražni sudac', rekao je upravitelj bjelovarskog zatvora Drago Ivančić.

Iz pravilnika se tako dade iščitati da se pritvorenicima omogućava boravak na svježem zraku najmanje dva sata dnevno, u za to određenom zatvorskom prostoru. Pritvorenici koji su smješteni u istoj prostoriji, u pravilu, zajedno se izvode na svježi zrak. Zajedno se u šetnju ne izvode supočinitelji kaznenog djela, muške i ženske osobe, kao ni oni pritvorenici čiji bi međusobni kontakt mogao štetiti pravilnom vođenju kaznenog postupka i sigurnosti zatvora.

Nadalje, prilikom odlaska u pritvor, Pevecovima je, kao uostalom i svim pritvorenicima, dozvoljeno zadržati kod sebe stvari za osobnu upotrebu, odjeću i obuću, uključujući vezice za cipele i remen za hlače, dioptrijske naočale i ostala ortopedska pomagala, pribor za dopisivanje, medicinsku dokumentaciju i dokumentaciju vezanu za kazneni postupak, telefonske kartice, cigarete i upaljač te pribor za održavanje osobne higijene (osim boca pod pritiskom).

Pravilnik određuje i da u istu prostoriju ne mogu pritvorenici različitih spolova, pa makar oni bili i supružnici.