Hrvatska USKOK ODBACIO OPTUŽBE HDSSB-A

Ministar Ivić nije lažni branitelj

Ured za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta (USKOK) danas je kao neosnovanu odbacio kaznenu prijavu Hrvatskog demokratskog saveza Slavonije i Baranje (HDSSB) protiv ministra obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti Tomislava Ivića zbog sumnje da je nezakonito ostvario status hrvatskog branitelja

Kaznenu prijavu protiv ministra i još jedne nepoznate osobe zbog zlouporabe položaja i ovlasti i poticanja na to nedjelo HDSSB je podnio 19. travnja.

U kaznenoj prijavi je stajalo da je Ivić, u razdoblju od 1992. do 1996. godine, u cilju da se okoristi stjecanjem ne pripadajućeg statusa hrvatskog branitelja potaknuo nepoznatu odgovornu osobu da mu za razdoblje od lipnja 1991. do siječnja 1992. krivotvori podatke o ratnom putu i upiše pripadnost 2. gardijskoj brigadi - Sisak, iako je u tom vremenu bio pripadnik 107. brigade Zbora Narodne Garde Valpovo čime je ostvario neutvrđenu imovinsku korist i oštetio državu.

No, iz navedenih službenih dokumenata, za razliku od tzv. izvoda iz registra hrvatskih branitelja koji je bio objavljen na Internetu, ne proizlazi da je Tomislav Ivić bio pripadnik 2. gardijske brigade - Sisak. Stoga nije potvrđen navod kaznene prijave da bi potaknuo bilo koju službenu ili odgovornu osobu na krivotvorenje podataka o ratnom putu, niti je ostvario protupravnu imovinsku korist, izvijestio je USKOK na svojim internetskim stranicama.

Dodaju da su tijekom provođenja izvida pribavljeni stvarni podaci iz Jedinstvenog registra hrvatskih branitelja, Popisa vojnih osoba te iz Personalnog dosjea Tomislava Ivića u Ministarstvu obrane.
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još