PREKORAČIO OVLASTI

Suspendiran policajac koji je cipelario prosvjednika

20.06.2010 u 13:40

Bionic
Reading

Odlukom načelnika PU zagrebačke s dužnosti je udaljen policajac koji je nogom u glavu udarao antigay prosvjednika u subotu u Gajevoj ulici u Zagrebu

Uhićenje antigay prosvjednika

'Prilikom postupanja zbog remećenja javnog reda i mira, u Gajevoj ulici, policijski su službenici uporabili sredstva prisile nad trojicom muškaraca. U vrijeme dok je policijski službenik Interventne jedinice policije PU zagrebačke postupao prema jednom od prekršitelja, njegov je kolega prekoračio svoje zakonske ovlasti. Odlukom načelnika PU zagrebačke navedeni policijski službenik s današnjim je datumom udaljen od dužnosti, te je protiv njega pokrenut stegovni postupak zbog teže povrede službene dužnosti', priopćeno je iz PU zagrebačke.

Nakon brutalnog čina policije reagirali su i organizatori Zagreb Pridea koje je zgrozio policajčev čin te su tražili sankcije za policajca:

'Zagreb Pride zgrožen je snimkama policijske brutalnosti i pretjerane upotrebe sile prilikom uhićenja jednog od nasilnika i homofoba u Gajevoj ulici koji je pokušao napasti Povorku ponosa. Ta je osoba, moguće i maloljetnik, bila svladana, ležala je na tlu te je zazivala milost riječima 'nemoj, molim te, ubit će me doma', što se vidi i čuje na snimkama objavljenima na televiziji i internet portalima. Unatoč tome, policajac ga je u tom trenutku udario nogom u glavu', priopćili su organizatori Pridea dan nakon što je Povorka ponosa pošetala Zagrebom.

'Zagreb Pride osuđuje svako nasilje, a u ovom slučaju pretjeranu, nepotrebnu i nezakonitu upotrebu policijske sile. Zagreb Pride će uvijek beskompromisno promicati, zahtijevati, zagovarati, tražiti i boriti se za punu jednakopravnost ljudi, dostojanstvo i zaštitu ljudskih i građanskih prava - kako prvenstveno LGBTIQ osoba, tako i onih koji žele našu smrt, kada njihova prava i nepovredivo ljudsko dostojanstvo gaze vlasti i organi reda', dodali su.

Osudili su i nasilje prema dvojici sudionika Povorke ponosa te priopćili da je, prema njihovim informacijama, u subotu u Zagrebu napadnuta i jedna američka državljanka i dvoje danskih državljana koji su bili turisti u Zagrebu, a nakon nemilog događaja odlučili su napustiti Zagreb.

'Smatramo da se radi o organiziranom, političkom progonu sudionika Povorke ponosa, koji je motiviran mržnjom, točnije homofobijom, ali i progonu zbog našeg otvorenog zalaganja za demokratske vrijednosti i antifašizam.'

Organizatori Pridea Povorku ponosa ocjenjuju kao dosad najveći masovni prosvjedni coming out u Hrvatskoj.

'Bilo nas je gotovo tisuću i svake godine nas je sve više. To je pokazatelj da su LGBTIQ osobe u Zagrebu sve slobodnije i da im je prosvjed protiv diskriminacije, homofobije i transfobije važan i potreban. No Povorka ponosa Zagreb Pridea je i prosvjed protiv svakog oblika nasilja, fašizma, nacionalizma, rasizma, seksizma i ksenofobije. Tako će biti i iduće godine, na desetom jubilarnom Zagreb Prideu', najavili su.