VIJEĆE ZA NACIONALU SIGURNOST

Predsjednici zadovoljni borbom protiv kriminala

27.01.2009 u 13:40

Bionic
Reading

Strategija nacionalne sigurnosti bit će dovršena do kraja lipnja ove godine, dogovoreno je na današnjoj sjednici Vijeća za nacionalnu sigurnost (VNS) na kojem su ministri unutarnjih poslova i pravosuđa, Tomislav Karamarko i Ivan Šimonović, izvjestili državni vrh o aktivnostima vezanima uz sprječavanje organiziranoga kriminala i korupcije

Premijer Sanader izjavio je novinarima nakon sjednice VNS-a da će strategija nacionalne sigurnosti biti dovršena do kraja lipnja ove godine. "To je naša obveza prema NATO-u i koordinaciju izrade strategije je preuzelo, sukladno odluci Vijeća, Ministarstvo obrane", rekao je Sanader.

Predsjednik Vlade, kao i predsjednik Republike Stjepan Mesić, te predsjednik Hrvatskoga sabora Luka Bebić, izrazio je zadovoljstvo izvješćima mjerodavnih državnih institucija, a koje su djelovale na temelju zaključaka VNS-a s prethodne sjednice održane krajem listopada 2008. Sanader je pritom naglasio kako državni vrh očekuje "daljnji rad i jačanje" ministarstava.

"Sva tijela su iznijela svoja izvješća i s njima smo zadovoljni", rekao je predsjednik Mesić uputivši pohvalu svim nadležnim tijelima. "Njihova vodstva su sasvim sigurno obavila jedan velik posao i što se tiče sigurnosti i što se tiče funkcioniranja institucija", dodao je Mesić.

Iznimno zadovoljstvo izrazio je i predsjednik Hrvatskoga sabora istaknuvši kako je u kratkom vremenu napravljen velik pomak. "Mogu reći da sam iznimno zadovljan onim što se u posljednja dva do tri mjeseca postiglo, posebice po pitanju zakonske regulative u borbi protiv kriminala i korupcije, te suradnje policija na ovim prostorima. To je već donijelo rezultate, a vrlo brzo će oni biti još i vidljiviji", rekao je Bebić

Premijer Sanader, govoreći o radu Ureda za sprječavanje pranja novca, rekao je kako je Ministarstvo financija dobilo zadatak da istraži europsku praksu i sukladno njoj donijet će se odluka o djelovanju Ureda. "Do tada Ured za sprječavanje pranja novca je unutar Ministarstva financija", rekao je Sanader

Upitan hoće li tražiti konsenzus parlamentarnih stranaka po pitanju Rehnove inicijative da EU posreduje u rješavanju međugraničnih sporova između Hrvatske i Slovenije, premijer Sanader je rekao kako ta inicijativa "još službeno nije došla". "Čekamo da dobijemo i službeno o čemu je riječ, o sadržaju, pa ćemo se onda o tome izjasniti. Naravno da ćemo Predsjednik i ja, kao sukreatori vanjske politike, dogovoriti način na koji ćemo funkcionirati, ali sigurno da ćemo, sukladno našoj praksi, obavijestiti i parlamentarne stranke na sastanku o kojem ćemo se dogovoriti", rekao je Sanader.

Ministri pravosuđa i unutarnjih poslova na današnjoj su sjednici državni vrh izvjestili o izmjenama zakonske regulative kao i operativnom i preventivnom djelovanju ministarstava u što učinkovitijoj borbi protiv organiziranoga kriminala i korupcije.