Hrvatska PRAVAC PLOČE-TERMOPOLI

Neretvanski lađari će preveslati Jadran

Neretvanski lađari svečano su večeras ispraćeni iz Ploča na svoj put preko Jadranskoga mora do talijanskoga Termolija, a na njihovu ispraćaju bio je i predsjednik Hrvatskoga sabora Luka Bebić.

Svečani ispraćaj bio je na Pješačkom mostu na ušću Crne rijeke. Predsjednik Hrvatskoga sabora je na motornom brodu "Oišan" splitske lučke kapetanije kratko zaplovio prema pučini zajedno s neretvanskim lađarima.

Lađarima su ugodnu i sretnu plovidbu, uz brojne žitelje Ploča, zaželjeli i dožupanica Dubrovačko-neretvanske županije Marija Vučković, gradonačelnik Ploča Krešimir Vejić, predsjednik Gradskoga vijeća Mate Dugandžić i ravnatelj Uprave za pomorstvo Joško Nikolac. Na iznimno zahtjevnoj i opasnoj ruti od oko 250 kilometara neretvanske lađare će pratiti brod Hrvatske ratne mornarice na kojem će biti potrebna sva potrebna logistika.

U projektu "Tragovima pradjedova" sudjeluje četrdesetak neretvanskih lađara, koji planiraju preveslati Jadran upravo kao i preci Moliških Hrvata koji su, bježeći pred Turcima, otplovili u Italiju.

Predviđena ruta kretnja je preko Neretvanskoga kanala na vrh Pelješca i pored Korčule - najkraćom rutom prema Italiji, a u Termoli bi trebali doploviti sutra ujutro oko četiri sata.

Dodatni poticaj ovom podvigu daju i sami Moližani, koji već tradicionalno sa svojom lađarskom ekipom (Comunita Croata del Molis) sudjeluju na maratonu lađa na Neretvi.
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još