VESELJE NAKON KIŠE

Vodenjaci okupirali Valbandon

18.06.2010 u 21:35

Bionic
Reading

Stanovnike ulica Kuntrada i Pineta u Valbandonu zadnjih je dana uznemirila pojava stotina malih životinja nalik na guštere koje su im okupirale ne samo terase i zidove kuća, već su im ulazile i u prizemne otvorene prostore

'U terenskom izvidu je utvrđena pojava izuzetno brojne populacije mladih vodenjaka koji su u noći s utorka na srijedu u vrijeme jake kiše pokušali migrirati iz područja Male vale, koja je donedavno bila pod vodom', rekao je za iPress.hr Nediljko Landeka, voditelj Odjela deratizacije, dezinsekcije i dezinfekcije pri Zavodu za javno zdravstvo Istarske županije.

Radi se, kako je pojasnio Landeka, o vrsti vodozemaca, o mladim jedinkama koje su za vrijeme proljetnog, izuzetno kišnog perioda uspješno prošle svoj razvoj ličinke u vodi poplavljene vale, a sada, za vrijeme prve obilnije kiše, krenule u migraciju prema šumskim staništima gdje najčešće borave ostali dio godine. No kako je sama vala okružena kućama, imaju poteškoća u prelaženju takve prepreke te ostaju zarobljeni na različitim betonskim površinama gdje i ugibaju uslijed isušivanja.

S obzirom da se u narednom razdoblju očekuje još kiše, najvjerojatnije će doći do ponovne najezde, kaže Landeka i upozorava da stanovnici za vrijeme kiše zatvore sve ulaze u kuće kako im se mali gmizavci ne bi uvlačili u stambene objekte.

'Radi o organizmima koji nisu javnozdravstveni štetnici, nisu otrovni i ne prenose bolesti, već spadaju u zaštićene vrste te ih se ne smije ubijati', zaključio je Landeka