SLUČAJ MUCALO: KERUM POBJESNIO

'Biškupić je kukavica, Vlada mrzi Split!'

18.06.2010 u 18:01

Bionic
Reading

'HDZ i SDP zajedno rade protiv nezavisnih kandidata, Vlada gradovima otima novac, a Zagreb ne dopušta da Split odlučuje o svojoj sudbini', Kerumova je reakcija na nepotvrđivanje intendanta splitskog HNK

'Ministar Biškupić ispao je kukavica! Siguran sam da ovo nije njegovo mišljenje, nego da je odluku donio po diktatu politike', prvi je komentar splitskog gradonačelnika Željka Keruma na vijest o nepotvrđivanju Duška Mucala za novog intendanta HNK Split.

Uzrujani Kerum promptno je sazvao konferenciju za novinare i objasnio da HDZ i SDP zajednički rade protiv njega i svih ostalih nezavisnih političara u Hrvatskoj. Idu toliko daleko da, kaže, bojkotiraju grad Split i opstruiraju njegov razvoj, blokiraju projekte, a i otimaju mu novac. Na djelu je, kaže, neviđena centralizacija.

'Zbog odluka Vlade dogodine ćemo imati barem 200 milijuna kuna manji proračun. Dvije najveće opcije imaju kontakte, razgovaraju i dogovaraju se, a zbog malog Keruma spremni su mijenjati zakone, pa čak i Ustav. Državno odvjetništvo i pravosuđe rade pod pritiskom, nezavisnima traže sitnice, a pljačku i osiromašenje naroda ostavljaju sa strane. To je strašno!', pojadao se splitski gradonačelnik.

Mucalo, kaže, uopće nije bio njegov kandidat za intendanta, ispao je kolateralna žrtva 'jer su oni gore sve krivo shvatili'. Nije se telefonski čuo s njime jer zna da je čovjeku teško.

'Prvi put se odluka o intendantu donijela u Splitu, uvijek se sve odlučivalo u Zagrebu, a Vlada ni danas ne želi dozvoliti da Splićani vladaju Splitom. Ista je situacija u cijeloj državi, samo je naš grad bučniji jer ima temperamentnog gradonačelnika. Ova Vlada ne želi napraviti ništa dobro za Split', uvjeren je Kerum.

O Mucalovom programu kojim se kandidirao na natječaj za intendanta nije želio govoriti jer, priznaje, nema previše veze s kulturom. No na novinarsko pitanje o stručnosti i činjenici da u njemu nisu navedene čak ni predstave koje bi se igrale u idućoj sezoni, odgovorio je protupitanjem: 'A jesu li prošli intendanti to imali?'

Što dalje? Kerum ni sam nije siguran – pravnici će, kaže, iskoristiti sve pravne mogućnosti, no osobno je uvjeren da 'nijedan kandidat kojeg predloži Split u Zagrebu neće proći'.