OPORBA NAPUSTILA SJEDNICU

Raskol u Varaždinskoj županiji zbog priznanja

18.06.2010 u 15:13

Bionic
Reading

Umjesto svih vijećnika, na prigodni domjenak povodom godinu dana rada aktualnog saziva Skupštine Varaždinske županije otišli su samo vijećnici vladajuće koalicije HNS-a i SDP-a budući da su oporbeni vijećnici iz HDZ-a, HSS-a i HSLS-a napustili devetu sjednicu Županijske skupštine

Iako su se na dnevnom redu sjednice našle točke poput poslovanje gospodarstva Varaždinske županije, izvješće o stanju obrtništva u Varaždinskoj županiji te izvješće o realizaciji programa iz područja poljoprivrede, vijećnici iz redova oporbe napustili su sjednicu već nakon aktualnog sata, odnosno tijekom rasprave o prvoj točki - prijedlogu odluke o javnim priznanjima Varaždinske županije u 2010. godini!

Naime skupštinska Komisija koja odlučuje o kandidatima za javna priznanja Varaždinske županije uspjela je predložiti tek tri dobitnika iako postoji mogućnost za dodjelu šest županijskih priznanja. Međutim, zbog neslaganja unutar Komisije, potrebnu većini uspjeli su dobiti samo umirovljeni novinar Ivan Vrbanić, dobitnik Nagrade za životno djelo Varaždinske županije, zatim Varaždinske barokne večeri kojima je dodijeljena Nagrada za doprinos ugledu i promociji Varaždinske županije u zemlji i svijetu te Udruga cvjećara ludbreške regije koja je dobila Nagradu za iznimna postignuća u proteklom jednogodišnjem razdoblju.

Vijećnici iz oporbe i građani dali su, doduše, prijedloge za dodjelu i ostalih priznanja, među ostalim i Miroslavu Buniću, generalnom direktoru Zagorje Tehnobetona, ali ni taj, kao ni drugi njihovi prijedlozi, nisu dobili podršku većine u Komisiji, koju imaju HNS i SDP, pa se neugodna rasprava o kandidatima za županijska priznanja prebacila sa zatvorenih sjednica Komisije i među redove županijske skupštine.

Vidjevši da se njihovi prijedlozi ne prihvaćaju ni kada su u pitanju javna priznanja, vijećnici HDZ-a, HSS-a i HSLS-a izašli su iz skupštinske dvorane koja je ostala poluprazna, ali ipak s kvorumom za nastavka rada. Je li njihov odlazak samo privremen ili možda čak trajan, izjasnit će se u ponedjeljak na konferenciji za novinare.