Hrvatska MIŠLJENJE POLITOLOGA:

'Referendum testira stabilnost društva'

Što bi za našu još uvijek mladu demokraciju značio referendum? Nakon što je bio slab izlazak birača na zadnje lokalne pa predsjedničke izbore, sve izgledniji referendum o izmjenama Zakona o radu (ZOR) pokazao bi, mišljenja je politolog Višeslav Raos, da se građani bude

'Bio bi to dobar znak. Još kad bi referendum prošao, a Vlada ne bi pala, to bi bio dokaz stabilnosti društva. Zbog toga je loše što je sadašnji Zakon o referendumu toliko rigidan i što u Saboru nisu prošle njegove izmjene', kaže Raos.

Postojeći zakon traži da se mora skupiti 10 posto potpisa od biračkog tijela, u što ulaze i svi oni koji imaju hrvatsko državljanstvo, a žive ivan granica Lijepe Naše. Tamo je vrlo teško provesti kampanju i skupiti potpise za sve osim za, ističe Raso, jače političke stranke.

U Sloveniji i Austriji postoji mogućnost konzultantskog referenduma kojeg vlasti raspisuju same kad žele saznati mišljenje građana o nekom pitanju. Raos se zalaže da se takva praksa uvede i kod nas.

'Važno je da birači što više participiraju u odlučivanju. Referendum pokazuje zrelost društva. Bojim se da će kod nas proći još godina dok mi tu zrelost dostignemo', misli Raos.

On očekuje da će u konačnici Vlada ipak popustiti pred sindikalnim zahtjevima te da do referenduma neće ni doći. Sami sindikati najavili su da će nakon što završe kampanju skupljanja popisa biti spremni za pregovore, a vladajući, siguran je Raos, tu priliku neće propustiti.

'Mnogi koji daju svoj popis ne čine to ne zbog izmjena Zakona o radu, već zbog nezadovoljstva trenutačnim stanjem i ekonomskom politikom. To je jasna poruka Vladi', zaključuje Raos.
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još