'NOVCA IMAMO, ALI GA ŠTEDIMO'

Protupožarna sezona kasni mjesec dana!

18.06.2010 u 14:42

Bionic
Reading

Protupožarna sezona u Hrvatskoj službeno će započeti tek krajem lipnja, mjesec dana kasnije, no ne zbog nedostatka novca – kako se spekuliralo – već zbog vremenskih prilika koje vatrogascima idu na ruku. 'Novca imamo dovoljno, jednako kao i prošle godine', tvrdi ravnatelj Državne uprave za spašavanje Damir Trut

Od 29. lipnja započet će se sa slanjem vatrogasaca iz unutrašnjosti zemlje na obalu: njih 1.560, koliko ih je prošlo obuku, izmjenjivat će se u dvotjednim intervalima na 24 lokacije, a u kritičnim situacijama svi će biti angažirani istodobno. Na samoj obali, pak, bit će spremno gotovo pet tisuća gasitelja.

'Ne, ne kasnimo s pripremama, već djelujemo u maniri dobrog gospodara i racionalno koristimo novac', kazao nam je glavni vatrogasni zapovjednik Mladen Jurin. Za borbu protiv požara Hrvatska je iz proračuna izdvojila oko 32 milijuna kuna, na raspolaganju je i preko 40 milijuna kuna od Oružanih snaga, a tu su i gotovo 200 milijuna kuna budžeta za kupnju kanadera te dodatna sredstva iz proračuna gradova i općina.

Čelnici svih institucija zaduženih za protupožarnu zaštitu sastali su se u petak u Centru za koordinaciju gašenja šumskih požara u Divuljama kod Splita, gdje su pretresli stanje tehnike i ljudstva te se dogovorili o proceduri kod elementarnih nepogoda. Demonstracija spremnosti poslužila im je kao demantij tvrdnjama da zbog besparice kasne s pripremama.

Gasitelji i ove godine računaju na pomoć Hrvatske vojske, pa je obavljen mini nadzor i vojnog i civilnog dijela kompleksa u Divuljama. Ovog ljeta u funkciji će biti šest kanadera (jedan više nego lani), šest air-tractora te dva do četiri vojna helikoptera.

'Vojska je potpuno spremna', zadovoljan je Trut.

Glavni vatrogasni zapovjednik Jurin ovoga se tjedna sastao s kolegama iz Bosne i Hercegovine te tvrdi da je precizno dogovorena i procedura kod gašenja požara u pograničnim područjima, kao i modalitet prelaska granice.