REAGIRANJE

HRT: Moramo kupovati domaće sapunice!

18.06.2010 u 13:33

Bionic
Reading

HRT je poslao reagiranje na tekst Jutarnjeg lista koji problematizira cijenu kupnje sapunica na HTV-u, a koje je sinoć prenio i tportal.hr

U tekstu reagiranja, koje potpisuje glasnogovornik HRT-a Danko Družijanić, ističe se da je 'iz Jutarnjeg lista tražen od HRT-a odgovor na pitanje koje navodno muči zainteresirane produkcijske kuće: o kratkoći rokova za isporuku domaće telenovele HTV-u, a prema uvjetima iz natječaja'.

'Potom je pitanje bilo i je li točno da je sadašnja telenovela 'Dolina sunca' u srijedu, 16. lipnja, skinuta s programa zbog navodne policijske istrage na HRT-u. Na ta je pitanja i odgovoreno. Naknadno je od v.d. glavnog ravnatelja zatražen komentar o nabavi telenovele za novu sezonu. Je li poticanje objave ovakvih informacija možda zauzimanje boljih pozicija i diskreditiranje konkurencije u vrijeme trajanja natječaja, o tome se sada može samo nagađati', naglašava Družijanić.

S Prisavlja poručuju da je u natječajnoj dokumentaciji iznos od 33 milijuna kuna gornja granica cijene za domaću telenovelu od 200 epizoda te da, uz ispunjenje drugih kriterija, serija koja će u konačnici biti odabrana, može stajati i znatno manje.

Racionalizacija na HRT-u se nastavlja

'HRT je obvezan nabaviti javnim natječajem domaću telenovelu jer je ona dio Programskog usmjerenja HTV-a za ovu godinu, usvojenog na programskom vijeću HRT-a. Domaće telenovele imaju tradicionalno dobru gledanost pa i zadovoljavajuće marketinške rezultate. Treba li HRT novac od pristojbe trošiti i na nabavu ovakvog sadržaja je pitanje za raspravu, jednako kao i korištenje novca od pristojbe za nabavu bilo kojeg drugog domaćeg ili stranog, gotovog ili licencnog programa, oko čega često postoje podijeljena mišljenja u javnosti', piše Družijanić.

HRT-ov glasnogovornik opovrgava tvrdnje da je natječaj raspisan nakon što je Vlada RH prvo smanjila, a potom vratila pristojbu na 80 kuna.

'Natječaj je pripreman i objavljen prije tog neočekivanog događaja. Kako HRT već provodi racionalizaciju, pa i u nabavi programa, a s time će se nužno morati nastaviti i dalje te kako je u najavi novi Zakon o HRT-u, pitanje je kakav ćemo sadržaj moći nabavljati u bliskoj budućnosti. No, podsjećamo kako je HRT po sadašnjem Zakonu obvezan nabavljati minimalno 10 posto svog programa od neovisnih produkcijskih društava, a to neizbježno znači i po tržišnim cijenama', zaključuje se u reagiranju.