PODUZETNICI IZ ŠKOLSKIH KLUPA

Učenici zarađuju 300-tinjak tisuća kuna

20.06.2010 u 08:00

Bionic
Reading

Učenici Srednje škole Matija Antun Reljković iz Slavonskog Broda već u školskim klupama postaju pravi poduzetnici. Svakodnevno rade na školskom gospodarstvu, s kojeg tonama svježeg, ekološkog voća i povrća opskrbljuju hotele i restorane. Raznim vrstama cvijeća snabdijevaju cvjećarne i rasadnike, a iz školskog laboratorija za mikropropagaciju na tržište plasiraju i visokokvalitetne sadnice malina, kupina i ukrasnog drveća

Osim proizvoda, građanima i tvrtkama nude i čitavu paletu usluga, od projektiranja okućnica i parkova, do škole jahanja na svojoj ergeli te kupanja i friziranja kućnih ljubimaca. Rezultat vrijednih ruku školaraca prihod je od 300.000 kuna, koji godišnje zarade, da dodatno osuvremene svoju školu.

Zahvaljujući predanom radu učenika i njihovih profesora, Srednja škola Matija Antun Reljković među vodećima je u regiji u obrazovanju iz strukovnih područja poljoprivrede, šumarstva, veterinarstva, ekologije i kemijske tehnologije te prehrane. No osim što pruža teoretsko znanje, ova moderna škola svoje učenike, već od prvog razreda, aktivno uključuje i u poduzetničke vode.

NA KUPINAMA ZARADILI 80.000 KUNA

'Učenici su uključeni u cjelokupan proces rada i učenja. Uče doslovno sve, od podizanja voćnjaka, njege bilja, zaštite, berbe, pakiranja u odgovarajuću ambalažu, pa do traženja tržišta i same prodaje proizvoda, dakle ekološkog voća, povrća, cvijeća i ostalog. Najvažnije od svega je da ovakvim načinom rada učenici uče da njihov rad doista i vrijedi te da donosi novac, a upravo će im to znanje biti od koristi kada, nakon završene škole, pokrenu vlastiti posao i postanu poduzetnici', kaže ravnatelj Vlado Prskalo.

Ove će godine u školi imati i četvrtu berbu ekoloških kupina, na kojima su prošle godine za školu zaradili 80.000 kuna.

'Učenici su tijekom prošlogodišnjih ljetnih praznika, u sklopu školske prakse, svaki dan ustajali rano ujutro i dolazili u berbu. Dnevno su ubirali između 300 i 500 kilograma kupina, koje su potom sortirali i pakirali u prikladnu ambalažu. S hektar i pol nasada ubrali su čak osam tona kupina, koje su prodali na malo, građanima Slavonskog Broda', prisjeća se ravnatelj prošlogodišnje dobre sezone te dodaje da i ovoga ljeta očekuju isti urod iz školskog kupinjaka.

HIT JE HIDROPONSKI UZGOJ RAJČICE

Slavonsko-brodska škola trenutačno ima oko 12 hektara pod voćarskim i 60-ak hektara pod raznim ratarskim kulturama. Osim ekološkim voćem i povrćem, učenici se na velikom školskom imanju bave i uzgojem ljekovitog i začinskog bilja, cvijeća, ukrasnog drveća te žitarica, uljane repice, šećerne repe, soje, ječma te sjemenske robe.

'Trenutačni je hit hidroponski uzgoj rajčice, koji se pokazao kao izvrstan potez te uzgoj sadnica u specijalnom laboratoriju za mikropropagaciju. Za razliku od klasičnih sadnica, sadnice dobivene mikropropagacijom potpuno su zdrave, bez virusa, njima se ostvaruje veći prinos, a i njihova proizvodnja znatno je brža te je i cijena takvih sadnica povoljnija', pojašnjava Prskalo.

PROJEKT 'ORHIDEJA'

Iz školskog laboratorija do sada su se obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima, rasadnicima, cvjećarnama i komunalnim poduzećima, isporučile značajne količine sadnica malina, kupina, biljke stevije i ukrasnog drveća, a tijekom ljeta i jeseni, trebala bi započeti i proizvodnja sadnica japanskoga javora, kavkaske jele, bijeloga gloga, ukrasne žalosne vrbe, ukrasne šljive i atlantskog cedra.

Profesori i učenici škole nedavno su započeli i zanimljiv projekt s orhidejom, no on je još za sada u fazi istraživanja.
'To nije cvijet koji je stvoren u prirodi. Dobiven je umjetnim putem te je, kao programirani cvijet, nečije intelektualno vlasništvo i zbog toga je, prije pokretanja projekta, potrebno riješiti i papirologiju', kaže Prskalo.

LIPICANERI SA ŠKOLSKE ERGELE TRAŽENI U SVIJETU

Učenici ove nadasve neobične i moderne škole na školskom imanju imaju i ergelu konja.

'Na školskom gospodarstvu trenutačno je 16 konja lipicanaca. Riječ je o najkvalitetnijim grlima ove vrste. Jedan naš pastuh čak je u Mađarskoj državnoj ergeli, jer su ga Mađari, zbog njegovih izvrsnih karakteristika, tražili za rasplod', kaže Prskalo. U rad na ergeli, tijekom čitave godine, uključeno je oko 120 učenika koji se školuju za buduće veterinarske tehničare ili veterinare.

PROJEKTIRAJU VRTOVE I ŠIŠAJU PUDLICE

Školarci-poduzetnici, njih 964 iz 35 razrednih odjela, građanima Broda nude i čitavu paletu usluga, od projektiranja i uređenja okućnica, parkova i trgova, preko škole jahanja, pa do usluge kupanja, šišanja i friziranja kućnih ljubimaca, posebno pudlica, a upravo su za tu uslugu građani pokazali najveći interes.

'Paralelno s prodajom cvijeća koje uzgajamo na školskom dobru, radimo i projekte okućnica, ali i parkova i trgova u općinama, gradovima i selima, zajedno s uslugom uređenja te sadnjom. Upravo kroz te projekte i plasiramo najveći dio svog cvijeća. Naglasak smo ipak stavili na pružanje usluga s potrebnom mehanizacijom u poljoprivredi, uz određenu naknadu', kaže ravnatelj Srednje škole Matija Antun Reljković koja je, zajedno s Brodsko-posavskom županijom, prije desetak godina pokrenula i Međunarodni gospodarski sajam koji na jednom mjestu okuplja gospodarstvenike, poduzetnike, obrtnike te poljoprivredne proizvođače i trgovce poljoprivrednom opremom.

DOSTAVA U KUĆU

Učenici-poduzetnici uskoro planiraju organizirati i dostavu svojih proizvoda u kuću, što s nestrpljenjem očekuju posebno brodski umirovljenici.

'Kupili smo vozilo za tu namjenu, no za sada još nismo krenuli s kućnom dostavom, jer baš svi proizvodi s školskog imanja budu prodani čim ih ponudimo na tržištu. Stoga trenutačno jednostavno nemamo što razvoziti, no spomenutom ćemo projektu dostave u kuću svakako dati prioritet, upravo zbog starih i nemoćnih osoba kojima bi dostava voća i povrća na kućnu adresu olakšala život', ističe Prskalo.

ZARADA OD 300.000 KUNA GODIŠNJE

Novac zarađen prodajom poljoprivrednih proizvoda sa školskog gospodarstva namijenjen je poboljšanju uvjeta rada škole, za usavršavanje nastavnika, kupnju novih računala, suvremenih priključaka za poljoprivredne strojeve te za modernizaciju školskih praktikuma, koji su već opremljeni najsuvremenijom, pet milijuna kuna vrijednom opremom, za koju je škola dobila novac putem pretpristupnih fondova Europske unije.

'Škola raspolaže praktikumima za bobičasto voće, cvjećarstvo, voćarstvo, vinogradarstvo, veterinarstvo, kuharstvo i hidroponski uzgoj povrća, a tu su i dendrološki praktikum, laboratoriji za mikropropagaciju i kemijski laboratorij. Kroz svaki praktikum učenici se, u četiri godine, u potpunosti osposobljavaju za zanimanje koje su odabrali te stječu vještine i znanja koja su im potrebna za direktno uključivanje u svijet poduzetništva ili pak za daljnji nastavka školovanja na višim i visokim ustanovama', zaključuje ravnatelj Prskalo.

IZ ŠKOLE U PODUZETNIKE

'Većina naših učenika već dolazi iz obrtničkih i poduzetničkih obitelji te nakon završene škole nastavljaju obiteljski posao. Većina njih nastavlja još dvije do tri godine pohađati Veleučilište Brod, nakon čega mnogi od njih odmah preuzimaju vođenje svojih obiteljsko-poljoprivrednih gospodarstava. Jedan pak dio naših učenika, nakon položenoga završnoga ispita i državne mature, upisuju željeni fakultete', kaže ravnatelj Srednje škole Matija Antun Reljković.