Hrvatska POTPIS VLADE I SINDIKATA

'Bez božićnice, ali s regresom i darom za djecu'

Vlada i većina sindikata državnih službi potpisali su danas sporazum kojim se sindikati odriču božićnice za ovu godinu, ali osiguravaju isplatu regresa i dara za djecu

Premijerka Jadranka Kosor potpisala je u Banskim dvorima sporazum s članovima pregovaračkog odbora sindikata državnih službi, osim predstavnika Sindikata državnih službenika i namještenika Hrvatske.

Prema sporazumu, ove godine državni službenici neće dobiti božićnice, već će se ta sredstva preusmjeriti za pomoć nezaposlenima, no ostaje odredba o isplati regresa od 1250 kuna i dara za djecu od 400 kuna. Također je riješeno pitanje naknade troškova za prijevoz.

Dogovoreno je zajedničko sudjelovanje sindikata državnih službi i Vlade u izradi Zakona o plaćama u javnom sektoru, plana optimalnog broja zaposlenih i plana zbrinjavanja viška zaposlenih po načelu dva za jedan.

Osim toga, Vlada se obvezala da neće jednostrano otkazati kolektivni ugovor za državne službenike i namještenike do isteka roka na koji je zaključen, odnosno do 31. srpnja 2012. To znači da su za oko 65.000 zaposlenih u državnim službama zajamčena sva prava iz kolektivnog ugovora, uključujući  božićnice, još dvije godine.

Potpisivanje sporazuma dokaz je da Vlada kao poslodavac ne želi raskidati kolektivne ugovore, već želi pregovarati sa socijalnim partnerima i zajednički dogovoriti izmjene kolektivnih ugovora sukladno trenutnim gospodarskim i financijskim okolnostima, ističe Vlada u priopćenju.
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još