ŽUPANIJSKI VIJEĆNICI ODLUČILI

Blagaić će graditi na 40 hektara

17.06.2010 u 16:15

Bionic
Reading

Nakon što je policija utvrdila da je anonimna dojava o bombi postavljenoj u gradskoj vjećnici lažna, vijećnici Dubrovačko-neretvanske županije nastavili su sa sjednicom. Prva točka dnevnog reda bila je prijedlog je o izmjenama i dopunama prostornog plana Dubrovačko-neretvanske županije, koji je na kraju i usvojen. Vijećnici su također usvojili i amandman za povećanje turističke zone Sestrice sa 30 na 40 hektara. Riječ je o prostoru na kojem Profectus grupa Vicenca Blagaića planira gradnju turističkog megakompleksa

Podsjetimo, ministrica Marina Matulović-Dropulić odlučila je nedavno na prostorni plan županije staviti veto, poručivši da se ukupna površina područja izdvojenih turističkih zona ne može mijenjati, pa je gradnju sa 45 hektara na Sestricama vratila na 30 hektara. Vicenco Blagaić tada je sasuo na ministricu verbalni rafal, pa joj je poručio da surađuje s njezinim suprugom, kako bi njegov projekt lako prošao.

Ministrica je tada poručila da Blagaić širi lažne optužbe te je pokušava neutemeljeno etiketirati, što je protumačeno kao nedopustiv pritisak na rad Ministarstva u cilju postizanja osobnih ciljeva po svaku cijenu.

Ministarstvo je o svojoj odluci tada pisano obavijestilo Županiju o razlozima zbog kojih na takav prostorni plan ne može dati suglasnost, a taj je da su 74 hektara područja turističkih zona u njemu viška. Ukupna površina područja izdvojenih turističkih zona, temeljem Zakona, ne može se mijenjati, što u odnosu na prostorni plan Dubrovačko-neretvanske županije znači da to područje ne može biti veće od 563,4 ha. No pravo je jedinica lokalne samouprave i županija da može u suradnji s općinama i gradovima na svom području smanjiti, odnosno ukinuti pojedine zone i povećati one za koje je posebno zainteresirana, priopćeno je tada iz ministarstva.

Tako su danas prema odredbama amandmana na prijedlog Općine Dubrovačko primorje i župana Nikole Dobroslavića Sestrice ipak dobile još 10 hektara te su zaokružene na 40 hektara gradnje. 10 hektara projekt na Sestricama je dobio tako što je po pet hektara skinuto s druge dvije turističke zone koje se također nalaze u Dubrovačkom primorju. Riječ je o turističkim zonama Budima i Rata u Banićima. Tako je broj hektara koje zahtijeva resorno ministarstvo ostalo u zakonskim okvirima. Amandman se ipak treba vratiti na adresu ministarstva, nakon čije suglasnosti postaje važeći.

Župan Nikola Dobroslavić izjavio je da se postiglo rješenje u skladu sa zakonom i željama investitora, te je skidanje po pet hektara drugim zonama obrazložio time da za njih nema zainteresiranih investitora, dok sa Sestricama to nije slučaj.