POVJERENIK ZA ISTRAGU U VARŠAVSKOJ

Nakon Sanadera, pada li zbog Hypa i Horvatinčić?

17.06.2010 u 16:18

Bionic
Reading

Predsjednici Zelene akcije i Prava na grad danas su Rolfu Holubu, predsjedniku koruškog parlamentarnog povjerenstava za istragu poslova Hypo banke, predali dokumentaciju Hoto grupe za projekt Cvjetni trg. Aktivisti vjeruju da je kredit Tome Horvatinčića kod te austrijske banke dobiven pod sumnjivim okolnostima, kao i niz drugih kredita u Hrvatskoj

'Pozvali smo Rolfa Holuba da razjasni okolnosti pod kojima je Hoto grupa dobila kredit od Hypo banke za Cvjetni i da li taj kredit spada u skupinu sumnjivih', rekao je danas predsjednik Zelene akcije Tomislav Tomašević.

Hoto grupa je za Cvjetni trg dobila kredit prije četiri godine. Taj je kredit osiguran hipotekom na zgradu na Cvjetnom trgu na broju četiri. Na toj zgradi su četiri plombe, što znači da u slučaju problema s naplatom kredita od Hoto grupe Hypo banka ne može naplatiti kredit', pojasnio je Teodor Celakoski iz Prava na grad. Kao zalog tom kreditu je i hipoteka na zgradu u Varšavskoj na broju šest. Na toj adresi nisu do kraja riješeni imovinsko-pravni odnosi, tj. zgrada nije u stopostotnom vlasništvu Hoto grupe, a dio nije niti denacionaliziran.

Također je sumnjiva izuzetno niska kamata na kredit od 44 milijuna švicarskih franaka. 'Kamata je sto tisuća švicarskih franaka. Je li to tržišna kamata ili sumnjivo poslovanje?', upitao se Celakoski. Da su uvjeti prema kojima je Horvatinčić dobio kredit u najmanju ruku blagi, dokazuju i propisani novi uvjeti: mora biti ishođen glavni projekt za sve objekte unutar projekta, 80 posto predugovora za najam poslovnih prostora na toj lokaciji, 15 posto uloga od strane investitora i hipoteka nad zgradama na Cvjetnom trgu četiri i u Varšavskoj šest.

'Predajemo Holubu ove dokumente kako bi nam pomogao u rješavanju dubioza vezanih za financiranje ovog projekta', zaključio je Celakoski. Rolf Holub je pak obećao da će dokumente predati austrijskom državnom odvjetništvu te da je u kontaktu s upravom Hypo banke. Najavio je da će koruško parlamentarno istražno povjerenstvo, nakon ljetne stanke, na jesen početi istraživati poslovanje Hypo banke u Hrvatskoj.

Ponovno ćemo Rohatinskog pozvati da svjedoči

Iako za sada ne može govoriti o detaljima austrijske istrage mutnih poslova Hypo banke u Hrvatskoj, vezanih uglavnom za nekretnine i građevinski biznis, Holub je istaknuo da će na razgovor ponovno pozvati Željka Rohatinskog, guvernera HNB-a. 'Vrlo važna osoba bit će svjedok Rohatinski kojeg smo već jednom zvali, no on je otkazao. Ako se opet ne odazove, morat ćemo naći način da razgovaramo s njim', rekao je na konferenciji za medije u Varšavskoj Holub.

Kako bi što bolje istražili sve sumnjive poslove Hypo banke, Holub je našim političarima preporučio što skorije osnivanje povjerenstva koje će se baviti muljažama te banke u Hrvatskoj, ali i političku odgovornost pojedinaca.

Sanader, Pašalić, Jakovčić...

Na novinarsko pitanje jesu li mu poznata prezimena Sanader, Pašalić i Jakovčić, gost iz Austrije se nasmijao i rekao: 'Naravno da jesu, no ne mogu ništa reći o stanju istrage državnog odvjetništva.' Na pitanje koje konkretne poslove u Hrvatskoj istražuju u Austriji, Holub je bio neodređen: 'Riječ je o deset najvećih stavki. Najpoznatiji je slučaj 'skiper'. Dubiozni poslovi u Hrvatskoj su uvijek bili tema, no konkretno se time bavimo od 2009. Revizija je tada pokazala da u Hypo banci fali nekoliko milijardi eura.'

Iznos nenaplaćenih kredita Hypo banke popeo se s četiri na osam milijardi eura. Predsjednik austrijskog povjerenstva nije precizirao koliko od tog iznosa otpada na nenaplaćene kredite u Hrvatskoj.