ZBOG RECESIJE I KIŠE

Vatrogasci kasne na obalu!

17.06.2010 u 11:14

Bionic
Reading

Na sjednici saborskog Odbora za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost podneseno je Izvješće Državne uprave za zaštitu i spašavanje o stanju sustava zaštite i spašavanja i pripremama za protupožarnu sezonu. Kažu da će zbog recesije, ali i vremenskih uvjeta 5.000 vatrogasaca biti raspodijeljeno na obalu tek 29. lipnja

'Sve je spremno, no umjesto sa 1. lipnja, 5.000 vatrogasaca u priobalju će 29. ovog mjeseca raspoređeno na 24 lokacije. Imamo jedan kanader više nego lani, a sat leta kanadera stoji 6.000 eura. Na raspolaganju je šest protupožarnih zrakoplova, šest air-traktora, četiri helikoptera i jedan izviđački helikopter te avion za prebacivanje s kontinenta, a na raspolaganju je i MUP', rekao je u Saboru glavni vatrogasni zapovjednik Mladen Jurin

Objasnio je kako nije bilo potrebe rasporediti snage već 1. lipnja zbog vremenskih uvjeta, što je pomoglo i da se uštede neka sredstva u vremenu gospodarske krize.

Inače, u mjestima uz obalu u svakom trenutku na raspolaganju je 3.500 vatrogasaca u javnim i dobrovoljnim društvima. Uz njih je spremno 90 vatrogasaca pripadnika DIP-a DUZS-a, 30 sezonskih vatrogasaca kao popuna DIP-ovima, 200 (od ukupno 1.560 dodatno osposobljenih) vatrogasaca u organiziranim dislokacijama iz kontinentalnih županija, 1.000 sezonskih vatrogasaca, 341 pripadnika PP NOS OS RH (kopnene, zrakoplovne i pomorske te snage interventne i temeljne policije i Interventni tim za spašavanje (HGSS, Hitna pomoć, BSD).

'To je jedan tim od oko 5.000 ljudi u svakom trenutku na našoj obali. Ako treba iz Dubrovnika pomoć Istri i obratno. Oni svi reagiraju odmah na poziv', rekao je Jurin.

Najveći problemi
koje su istaknuli odnose se na težak pristup području, minirana područja i granične požare. 'Imamo dobru suradnju s BiH i Crnom Gorom', rekao je Jurin i dodao da nitko ne može ići gasiti požar bez obuke.

Stjepan Huzjak
, zapovjednik CZ-a RH, rekao je da su nakon revidiranja svih planova za ovu sezonu sazvali sastanak sa svim žurnim službama - HGSS-om, Hitnom pomoći i policijom da se usklade.

'Većina turista orijentirana je na avanturistički turizam – kretanje planinama – pa je vrlo važna kvaliteta reagiranja HGSS-a i ostalih službi da ih možemo kvalitetno zbrinuti. Sustav 112 jako važan za turiste jer njega jedino i zovu', rekao je Huzjak i objasnio kako su učinili sve da se što bolje educiraju zaposleni da bi što bolje mogli komunicirati na bilo kojem jeziku sa svima kojima je pomoć potrebna.

Na autocestama je uvijek spremno 17 timova Hitne pomoći koji pokrivaju sve značajne autoceste - tranzitne za turiste - tako da ne prođe ni 12,5 minuta od nesreće. 'Time dajemo veliki doprinos turizmu!' rekao je Huzjak.

SIN LJILJE VOKIĆ NEĆE NADZIRATI TAJNE SLUŽBE

Saborski odbor za nacionalnu sigurnost donio je odluku u slučaju prisluškivanja doministra sigurnosti BiH-a Vjekoslava Vukovića, i zaključio da MUP nije postupao nezakonito. Na zatvorenoj sjednici Odbor je utvrdio da je MUP postupao po nalozima istražnog suda u Rijeci.

Podsjetimo, odvjetnici bivšeg ministra sigurnosti Bosne i Hercegovine smatraju da je Vuković bio nezakonito prisluškivan na teritoriju susjedne države u vezi s kaznenim djelom pomaganja terorizmu, za koje mu se sudi na Županijskom sudu u Rijeci.

Isto tako, odlučeno je da sin bivše HDZ-ove ministrice Ljilje Vokić ipak neće u Vijeće za građanski nadzor tajnih službi. Predsjednik Odbora Ranko Ostojić kaže da je odlučeno da se povuče imenovanje odvjetnika i HDZ-ovca Stjepana Vokića na to mjesto.